Rușii vor avea probleme cu F-16 ucrainene. SUA au pus pe F-uri cea mai avansată bază de date de război electronic: „Dacă nu noi, atunci cine?”

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16, Ucraina. Avion de luptă F-16 în dotarea Ucrainei. Photo: Captură video @VolodimirZelenski @OfficialFacebook
F-16, Ucraina. Avion de luptă F-16 în dotarea Ucrainei. Photo: Captură video @VolodimirZelenski @OfficialFacebook

Forțele Aeriene americane au echipat avioanele F-16 ucrainene cu cea mai bună bază de date de luptă pentru războiul electronic, folosită chiar de aeronavele SUA.

Actualizarea sistemelor de război electronic (electronic warfare – EW) de pe F-16 ucrainene a fost efectuată de specialiștii Escadrilei 68 EW din Aripa 350 Război de Spectru, care au colaborat cu colegi din Danemarca și Norvegia.

„Escadrila 68 EW a colaborat recent cu omologii lor danezi și norvegieni în sprijinul livrării de avioane F-16 din Danemarca și Țările de Jos către Ucraina”, a precizat serviciul de presă al Aripii 350, pe 26 august.

Experții EW ai Forțelor Aeriene ale SUA (USAF) și-au asumat prin această misiune o mare responsabilitate, pentru că sistemele antiaeriene rusești sunt printre cele mai bune din lume și pierderea unui pilot și/sau a unei aeronave este greu de recuperat în condițiile actuale.

 

„Dacă nu noi, atunci cine?”. Aripa 350 de Război de Spectru a SUA a acceptat o provocare căreia nu mulți i-ar fi spus „da”

 

2. F-16 Fight... (f-16_72210400.jpg)

F-16 Fighting Falcon. Photo: U.S. Air Force

„Dacă nu noi, atunci cine? Suntem cei mai buni pentru a face asta.” Aripa 350 Război de Spectru a acceptat provocarea deși sistemul EW de pe aeronave nu se afla în dotarea USAF, iar livrarea trebuia făcută rapid.

Pentru a integra eficient F-16 în Forțele Aeriene Ucrainene, subsistemele sale EW au necesitat reprogramare pentru a fi eficiente împotriva amenințărilor rusești în evoluție. Escadrila 68 a preluat această provocare direct, având în vedere prioritatea urgentă pe care o reprezintă pentru SUA și parteneri.

Problema cu care s-a confruntat Escadrila 68 a fost una dublă: sistemul utilizat pe avioanele F-16 care urmau să fie livrate era unul pe care USAF nu îl dețineau în inventarul său; optimiza sistemelor EW trebuia să fie gata până la data livrării aeronavelor.

„Majoritatea centrelor de reprogramare ar fi spus „în nici un caz” atunci când abordează o astfel de  provocare; este o politică neexplorată”, a spus inginerul-șef al escadrilei. „Ne-am uitat unul la altul și am spus: Dacă nu noi, atunci cine? Suntem cei mai buni oameni pentru a face asta.”

 

Rușii vor avea probleme. F-16 ucrainene au fost actualizate cu „cel mai bun fișier posibil cu date de misiune”

 

3. Avion de l... (f-16-ucraina_16377600.png)

Avion de luptă F-16 în dotarea Ucrainei. Photo: Captură video @VolodimirZelenski @OfficialFacebook

F-16 ucrainene au fost actualizate cu „cel mai bun fișier posibil cu date de misiune”. A fost și un efort internațional.

„Aceasta nu este procedura noastră standard de operare”, a spus directorul escadrilei. „Faptul că echipa a reușit să descopere sistemul în două săptămâni, să meargă în altă țară cu un partener pentru a dezvolta cel mai bun fișier de date de misiune (best-ever mission data file) este nemaiauzit și se datorează talentului de aici, din escadrilă și din aripă.”

Lucrând alături de națiunile partenere, escadrila a fost capabilă să testeze și să verifice elementele unice cerute de ucraineni și chiar să îmbunătățească procesele de reprogramare de către toate părțile.

„Fără combinarea eforturilor, acest lucru nu ar fi fost posibil”, a spus specialistul principal în echipamente EW al escadrilei. „Proiectul a fost posibil pentru că am lucrat împreună cu toții ca adevărați colegi.”

Software-ul va fi actualizat permanent de Escadrila 68 EW pe baza experienței de luptă a militarilor ucraineni.

Având în vedere că Ucraina este acum inclusă ca un caz oficial de vânzări militare străine (FMS) pentru cel Escadrila 68 EW, unitatea va oferi capabilități de reprogramare bazate pe feedback-ul ucrainenilor. În mod tradițional, feedback-ul din cazurile FMS este derivat din mediile de instruire, dar acest caz va furniza date testate în luptă pentru a îmbunătăți capabilitățile.

Recunoașterea publică de către Aripa 350 Război de Spectru că a furnizat cea mai bună bază de date de misiune demonstrează o mare încredere că produsul său va asigura protecția și eficacitatea în luptă a avioanelor F-16 ucrainene.

 

Un F-16 cu un sistem EW reprogramat nu va obține singur dominația aeriană, dar oferă o fereastră de superioritate suficientă pentru a profita

 

4. Pilot de a... (pilot-american-de-f-16_41300600.jpg)

Pilot de avion F-16 al U.S. Air Force. Sursa Foto: U.S. European Command (EUCOM)/Senior Airman Raya Feltner

„Când vorbiți despre un conflict între forțe sensibil egale, aveți nevoie ca toți partenerii voștri de coaliție să opereze cu același manual, astfel încât să puteți obține dominația în spectru”, a spus directorul Escadrilei 68 EW. „Un F-16 cu un sistem [EW] reprogramat nu va obține singur dominația aeriană, dar vă poate oferi o fereastră de superioritate aeriană pentru un moment de timp, suficient pentru a atinge un obiectiv care are importanță și impact strategic.”

Atât forțele armate ale Ucrainei, cât și cele ale Rusiei se bazează în mare măsură pe accesul la spectrul electromagnetic pentru a atinge obiectivele comandantului și ambele părți au desfășurat, pe tot parcursul războiului, misiuni EW prin tehnici precum bruiajul și falsificarea semnalelor electromagnetice pentru a obține superioritatea în spectru.

Escadrila 68 EW este un centru de excelență pentru războiul electronic al USAF, axat pe creșterea letalității și a supraviețuirii forțelor SUA și ale partenerilor săi strategici prin dezvoltarea, testarea și furnizarea de suport pentru războiul electromagnetic pe întreg spectrul.

Aripa 350 Război de Spectru a fost activată [înființată] în anul 2021 pentru a moderniza și consolida eforturile de război electronic ale Forțelor Aeriene americane. Este responsabilă pentru furnizarea de capabilități EW pentru 70 de tipuri de sisteme.

În iunie 2024, fostul comandant al Aripii 350, colonelul Josh Koslov, a spus, că obiectivul de trei ore pentru a actualiza sistemele EW cu cele mai recente date de luptă „este acum la îndemână”. Mai mult de jumătate din cele 70 de tipuri de sisteme EW pe care Aripa 350 le gestionează, sunt fie la sau sub pragul de trei ore pentru actualizare, a mai precizat Koslov.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel