Rușii trec la nivelul următor: O bombă de aviație de trei tone FAB-3000 a fost lansată în premieră. Cel mai probabil de un Su-24 (Video)

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Aviation21.ru
Sursă foto: Aviation21.ru

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 20.06.2024, citând o sursă din cadrul structurilor de forță, că o bombă de aviație explozivă de tip FAB-3000, cu o greutate de peste trei tone, dotată cu un modul universal de planare și corecție (UMPC), a fost întrebuințată pentru prima dată pe direcția Harkov.

“Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au folosit pentru prima dată o bombă de aviație FAB-3000 cu UMPC. Lovitura a fost efectuată asupra unui punct de desfășurare temporară a inamicului din satul Liptsy din regiunea Harkov”, a precizat sursa agenției.

La scurt timp, după apariția informației, pe canalul de Telegram al utilizatorului rus Fighterbomber, considerat apropiat de Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse, a fost publicat un material video cu lovitura efectuată, probabil, de un bombardier de front de tip Su-24. Potrivit imaginilor filmate cu o dronă, ținta a fost reprezentată de o clădire cu trei etaje, în care, susțin rușii, se aflau militari ucraineni. ( Video )

 

Despre bombele de aviație FAB-3000. Care de fapt ar putea fi FAB-1500

 

2. Bombă FAB-... (fab-3000_58839300.jpg)

Bombă FAB-3000, sursă foto: Fighterbomber Telegram

După cum susțin sursele rusești, bombele de aviație FAB-3000 au o rază de distrugere continuă de 230 de metri, iar fragmentele își păstrează puterea de ucidere la o distanță mai mare de 1.200 de metri.

Având în vedere aceste considerente, mai mulți specialiști ruși au exprimat anumite îndoieli față de presupusa utilizare a unei bombe FAB-3000. Analiza imaginilor sugerează mai degrabă o explozie provocată de o bombă de aviație de tip FAB-1500, cu o greutate de aproximativ o tonă și jumătate.

Comentariul autorului: În luna martie 2024, surse rusești au anunțat reluarea producției de bombe de aviație explozive de tip FAB-3000.

Expertul militar ucrainean, Oleg Starikov, colonel în retragere din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a spus atunci că noua bombă rusească poate fi comparată ca putere cu armele nucleare tactice.

În opinia sa, bomba, cu o greutate totală de peste trei tone, va avea un impact grav asupra situației operaționale de pe linia frontului și va afecta moralul și starea psihologică a militarilor din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit precizărilor sale, FAB-3000 poate să distrugă complet orice zonă fortificată.

Dacă se va confirma faptul că trupele ruse au întrebuințat într-adevăr o bombă de aviație cu o greutate de trei tone în Ucraina, acest lucru va însemna că oficialii ruși au decis să treacă la un nou nivel al confruntărilor în conflictul care durează deja de peste doi ani de zile. Utilizarea bombelor FAB-3000 va crește puterea de lovire a armatei ruse și implicit gradul de distrugere a obiectivelor de pe teritoriul ucrainean.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel