“Pentru a fi mai clar, este vorba despre un program în care, pentru comandă și conducere, sunt introduse toate datele despre trupele proprii și trupele inamicului, care sunt actualizate permanent, pe măsura primirii de informații noi. [...] Acum știm totul despre inamic și tot ce știe inamicul despre forțele și mijloacele noastre și despre desfășurarea lor”, a scris în urmă cu câteva ore şeful Serviciului de presă al Republicii Populare Donețk, Daniil Bezsonovpe canalul său de Telegram.
Despre această problemă a vorbit și presupus hacker. El a subliniat faptul că a fost provocat de Forțele Armate ale Ucrainei, care, lăudându-se cu programele puse la dispoziție de americani, au râs de trupele ruse pentru că au folosit hărți de hârtie. Atunci, acesta a decis să acționeze.
“În timp ce ucrainenii își umplu în mod regulat bazele de date cu ajutorul programelor donate de americani, noi nici nu mai trebuie să inventăm sau să instalăm nimic. Putem să le folosim programele lor online”, a scris hacker-ul pe canalul său de Telegram, completând că, “uneori, este mai bine să folosești hărți de hârtie”.
Expertul militar rus, Alexei Leonkov, a declarat pentru cotidianul Izvestia că programul de comandă și control Delta va ajuta serviciile de informații rusești.
“Delta este una dintre interfețele sistemului de conducere a luptei, care permite schimbul de informații în teatrul de operații. Programul este necesar pentru comoditatea planificării operațiilor de luptă, dar nu este sistemul utilizat direct pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, el permite determinarea locației trupelor proprii și ale inamicului, ajută la determinarea logisticii și așa mai departe”, a menționat Leonkov.
Potrivit precizărilor sale, accesul la bazele de date poate clarifica ce forțe și mijloace sunt pe linia de contact sau unde se află acestea la un moment dat.
“Acest lucru va completa sistemul nostru de informații și va ajuta la urmărirea adversarului. Dar, cred că după ce a fost spart, accesul pentru utilizatori la acest sistem va fi schimbat”, a concluzionat Leonkov ajungând în final la o percepere realistă a situației.
Informația cu o puternică încărcătură propagandistică vine la doar câteva zile după ce Ucraina a anunțat că dezvoltă propriul sistem Delta de monitorizare a situației de pe câmpul de luptă.
Soluția tehnică ucraineană a fost prezentată în cadrul evenimentului închis NATO TIDE Sprint, care a avut loc în Virginia Beach,, SUA, de către ofițeri din cadrul Centrului pentru inovare și dezvoltare a tehnologiilor de apărare al Ministerului Apărării al Ucrainei. Aceștia au fost însoțiți de Mikhailo Fedorov, ministrul transformării digitale, care a și făcut publică informația pe pagina sa de Facebook.
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: Android (Magazin Play) sau iOS (App Store).
Ministerul ucrainean al Apărării a emis o declarație oficială cu privire la informația privind un atac asupra sistemului american de comandă și control Delta, folosit de Forţele Armate Ucrainene.
Ministerul ucrainean al Apărării a subliniat că știrea despre piratarea sistemului nu este altceva decât o altă informaţie falsă, lansată de Rusia ca parte a războiului său informațional. Ministerul ucrainean al Apărării consideră că Rusia aplică metode de presiune psihologică asupra ucrainenilor și, prin urmare, mass-media rusa publică în mod deliberat informații false.
Pentru presă ucraineană, Ministerul ucrainean al Apărării a declarat oficial că "sistemul funcționează normal'', datele din el sunt sigure și nu au fost detectate accesări neautorizate. În declarație Ministerul ucrainean al Apărării se mai precizează că software-ul Delta este protejat de cei mai buni specialiști în securitate cibernetică. Acestea monitorizează activitatea intrusului în timp real.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News