Rușii spun că, în ultimele 24 de ore, au distrus sau avariat mai multe avioane Su-27 și MiG-29 ucrainene

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 02.07.2024, că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a aplicat o serie de lovituri grupate asupra unui aerodrom al Forțelor Aeriane ale Ucrainei, unde au fost distruse cinci și avariate alte două avioane de vânătoare de tip Su-27. De asemenea, rușii susțin că sistemele de apărare antiaeriană au doborât alte două avioane de vânătoare (Su-27 și MiG-29), precum și șase rachete de croazieră de tip Storm Shadow.

“În total, în ultimele 24 de ore, au fost lovite nouă avioane aparținând Forțelor Aeriene ale Ucrainei, se arată într-un comunicat de presă al ministerului”, preluat de agenția Interfax.

“Ca urmare a unei lovituri grupate cu arme de înaltă precizie asupra unui aerodrom, cinci avioane Su-27 ale Forțelor Aeriene inamice au fost distruse și alte două avariate. De asemenea, două aeronave, un MiG-29 și un Su-27, au fost doborâte de sistemele rusești de apărare antiaeriană”, au menționat reprezentanții ministerului.

Potrivit precizărilor acestora, sistemele de apărare antiaeriană au mai doborât în timpul zilei șase rachete de croazieră Storm Shadow, o bombă de aviație dirijată Hammer, un lansator multiplu de rachete HIMARS, precum și 81 de drone, inclusiv una de tip Bayraktar TB2 fabricată în Turcia.

Dacă ar fi să luăm în considerare cifrele rușilor, aproximativ 1.000 de aeronave ale Forțelor Aeriene ucrainene au fost distruse de la începutul invaziei ruse. 

“În total, de la începutul operației militare speciale au fost distruse: 625 de avioane, 276 de elicoptere, 27.121 de drone, 535 de complexe de rachete antiaeriene, 16.478 de tancuri și alte vehicule blindate, 1.362 de lansatoare multiple de rachete, 11.215 instalații de artilerie și aruncătoare de mine, precum și 23.238 de unități de vehicule militare”, au concluzionat reprezentanții ministerului.

Deși atacul rușilor este unul important și ucrainenii trebuie să remedieze din probleme, e bine ”să nu ascultăm propaganda rusă, care acum va sări în mod activ și va spune cu bucurie că „au distrus 18 avioane de luptă”, fie că este vorba de F-16 sau F-35”, atrage atenția expertul ucrainean în aviație Anatoli Khrapchinskîi, citat de NV.

Comentariul autorului: După cum rezultă din postările de pe rețelele de socializare, pe 01 iulie, trupele ruse au lovit aerodromul ucrainean din Mirhorod (regiunea Poltava), unde se aflau dislocate mai multe avioane de vânătoare de tip Su-27. Atacul a fost executat cu rachete Iskander-M, fiind întrebuințate cel puțin patru unități, atât cu ogive clasice, cât și cu focoase cu dispersie. (Video)

Partea rusă susține că, în urma întrebuințării muniției cu dispersie, pe aerodrome au fost uciși cel puțin 14 militari din cadrul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, între care se află și piloți instruiți în statele occidentale pentru pilotarea aeronavelor F-16.

Oficialii ucraineni au confirmat lovitura executată de militarii ruși asupra aerodromului, care este pregătit pentru primirea avioanelor de vânătoare F-16 din Occident, dar au precizat că daunele provocate sunt mult mai mici decât cele prezentate de partea rusă.

Trebuie precizat faptul că astăzi, pe 02 iulie, armata rusă a lovit din nou aerodromul din Mirhorod, apreciind probabil că Forțele Aeriene ale Ucrainei au redus nivelul de vigilență, având în vedere succesul înregistrat ieri de trupele ruse, și consideră că trupele ruse nu vor mai monitoriza această locație.

Însă, dronele de cercetare rusești s-au aflat permanent în apropierea aerodromului și când au constatat acumulări importante de tehnică de aviație pe acesta au dirijat loviturile împotriva sa.

Din calculele paralele ținute de utilizatorii ruși de pe Telegram rezultă faptul că, de la începutul invaziei militare în Ucraina, au fost distruse la sol sau în aer 59 de avioane de vânătoare Su-27 și 185 de aeronave MiG-29.

Probabil că, cifrele reale sunt chiar ceva mai mici decât acestea, având în vedere faptul că unele avioane au fost avariate de mai multe ori și au fost contabilizate de fiecare dată ca ținte distruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel