“Forțele de apărare amtiaeriană aflate în serviciul de luptă au distrus patru rachete operativ-tactice ATACMS de proveniență americană deasupra teritoriului Crimeei”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax și agenția Tass.
Reprezentanții ministerului nu au precizat ce sisteme de rachete antiaeriene au fost folosite pentru interceptarea rachetelor lansate de armata ucraineană.
Dar potrivit portalelor de propagandă rusă care citează sec .... „specialiști militari americani” ce au vorbit despre posibilitatea întrebuințării noilor mijloace de apărare antiaeriană de tip S-500 în ceea ce privește interceptarea rachetelor ATACMS.
ATACMS, photo source: Lockheed Martin
Desigur că această informație nu a fost confirmată oficial, dar nici nu a fost respinsă. După cum apreciază presa rusă, prin utilizarea tot mai frecventă a rachetelor
ATACMS, care au fost livrate Ucrainei chiar înainte de aprobarea în Congresul american a unui nou pachet de ajutor militar, partea ucraineană încearcă să ajungă la Podul Crimeea.
Cu numai o zi înainte, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a avertizat că orice lovitură asupra podului de peste Strâmtoarea Kerci va duce la un răspuns dur din partea statului rus.
Comentariul autorului: Până în prezent, nici surse rusești, nici ucrainene nu au oferit detalii despre noul atac cu rachete ATACMS asupra Peninsulei Crimeea.
Astfel, nu se știe cu exactitate ce ținte au fost vizate de rachetele operativ-tactice lansate de armata ucraineană. Loviturile anterioare, efectuate la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, au avut în vedere slăbirea apărării antiaeriene din Peninsula Crimeea, prin distrugerea complexelor de rachete antiaeriene amplasate pe aerodromurile Dzankoy și Gvardeiskoe.
În ceea ce privește noile sisteme de rachete antiaeriene S-500 trebuie precizat faptul că, recent, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că acestea vor fi livrate la trupe la sfârșitul anului 2024.
Sistem antiaerian rusesc S-500. Photo source: Ministerul Apărării de la Moscova
Nu este exclus însă ca partea rusă să aibă deja în serviciul de luptă experimental un număr redus de complexe de acest tip.
Ținând cont de amenințările generate de conflictul ucrainean, este posibil ca acestea să fi fost amplasate la frontiera comună dintre cele două state sau chiar pe teritoriul Peninsulei Crimeea, pentru protejarea unui obiectiv de importanță strategică precum podul peste Strâmtoarea Kerci. Acesta face legătura între Crimeea și Rusia continentală, reprezentând calea principală de asigurare logistică a trupelor ruse implicate în războiul din Ucraina.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News