“Aviația operativ-tactică, dronele, forțele de rachete și artileria grupărilor Forțelor Armate ruse au distrus două depozite de armament, o navă de marfă uscată cu rachete și muniții furnizate regimului de la Kiev de către țările occidentale, precum și concentrări de personal și echipamente militare ale inamicului în 153 de regiuni”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.
Presa rusă a semnalat ulterior că, deși livrarea mărfurilor pe calea aerului este mult mai rapidă, transportul maritim permite deplasarea de volume mari, de până la câteva sute de tone de arme și muniții, pentru a crea arsenale întregi. Potrivit acesteia, americanii și-au trimis navele de marfă cu arme pentru Forțele Armate ale Ucrainei chiar înainte de începerea operației militare speciale (așa cum propaganda rusă numește invadarea Ucrainei).
După anularea acordului privind cerealele de vara trecută, Ucraina a construit un coridor de transport de-a lungul coastelor României și Bulgariei. Partea rusă susține că prin acesta sunt transportate în mod regulat și mărfurile militare. Obuzierele și alte arme grele necesită o aprovizionare constantă cu muniție, ceea ce a forțat țările occidentale să crească livrările pe apă. De la granița maritimă a României și până la portul Odesa sunt mai puțin de 100 de mile.
Cotidianul rusesc Vzglyad apreciază că este probabil ca nava de marfă ucraineană să fi fost lovită de o rachetă de aviație cu rază lungă de acțiune, lansată de la bordul unui avion de luptă. A doua opțiune ar fi reprezentată de un atac cu rachete Iskander. După cum a informat cotidianul rusesc, se pare că încărcătura a detonat și nu a mai rămas nimic din navă.
“Cel mai probabil, nava de marfă uscată se afla undeva lângă Odesa, unde a ajuns pentru descărcare”, a declarat expertul militar rus Vasily Dandykin pentru ziarul Vzglyad.
În opinia sa, astfel de lovituri ar trebui să descurajeze transportul de mărfuri deosebit de periculoase cu nave civile.
“Asistența militară acordată Ucrainei nu face decât să prelungească conflictul, însă nu va schimba rezultatul acestuia. Numai că este benefic pentru cineva ca acesta să continue”, a precizat Dandykin.
Acesta a reamintit faptul că furnizorii de arme către Kiev devin, în esență, parte la conflict. “Facem totul pentru a evita un război mare. Înțelegerea că un astfel de război ar fi ultimul din istoria omenirii este prezentă chiar și printre cei mai înverșunați șoimi, inclusiv cei americani”, a spus expertul rus.
Surse: militarynews.ru, tass.ru, vz.ru.
Comentariul autorului: Atacul rusesc asupra unei nave civile din Marea Neagră reprezintă al doilea incident de acest gen din această lună.
După cum este cunoscut, pe 13 septembrie, o rachetă rusească a lovit o navă civilă de marfă uscată, care transporta grâu către Egipt. Lovitura s-a produs imediat ce nava a părăsit apele teritoriale ucrainene, aflându-se la 55 de kilometri de localitatea Sfântu Gheorghe.
Comunitatea internațională, inclusiv Ministerul de Externe al României, a condamnat ferm atacul rusesc asupra unei nave civile, considerând că acest lucru reprezintă o escaladare fără precedent a acțiunilor Federației Ruse și încalcă normele dreptului internațional umanitar, care reglementează modul de ducere a războiului pe mare.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca Rusia să oprească atacurile asupra unor nave comerciale în Marea Neagră, pe care le suspectează că transportă arme pentru armata ucraineană.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News