Rușii susțin că au distrus o ambarcațiune militară de mare viteză produsă în SUA, în apropiere de Insula Șerpilor

Darius Muresan |
Data publicării:
Ambarcațiune americană de mare viteză. Sursă foto: NavySeals.com
Ambarcațiune americană de mare viteză. Sursă foto: NavySeals.com

Ministerul rus al Apărării a transmis marţi că forţele sale au distrus o ambarcaţiune militară cu motor fabricată în SUA în apropiere de Insula Şerpilor din Marea Neagră.

Potrivit Rador, care citează Reuters, agenția internațională nu a putut verifica imediat raportul oficial al rușilor.

Micuţa Insulă a Şerpilor a devenit sinonimă cu rezistenţa ucraineană în primele ore ale a ceea ce autorităţile din Rusia numesc "operaţiune militară specială", pe 24 februarie 2022, când ofiţerii ruşi de pe nava amiral a Flotei Mării Negre, "Moscova", au transmis prin radio gardienilor ucraineni staţionaţi acolo să se predea sau să moară. 

Până în prezent nu există alte informații cu privire la distrugerea ambarcațiunii militare de producție americană în apropiere de Insula Șerpilor. Ministerul Apărării din Rusia nu a oferit detalii suplimentare, nici despre cum s-a petrecut incidentul sau despre ce ambarcațiune de mare viteză ar fi vorba.

Știm însă că SUA au oferit recent un contract suplimentar, în valoare de 25,5 milioane de dolari, pentru construirea și echiparea a încă două nave de patrulare Mark VI destinate Ucrainei, precum și pentru pregătirea echipajelor acestora.

Noul contract vine în completarea celui din 30 septembrie 2021, în valoare de 84,25 milioane de dolari, prin care Departamentul Apărării al SUA a comandat construirea a șase (cu opțiune pentru încă două) nave de patrulare Mk VI destinate livrării ulterioare către guvernul ucrainean, cu termen martie 2025.

În afara celor două contracte, în ianuarie 2021 a mai fost semnat un contract între cele două părți, în valoare de 20 de milioane dolari pentru începerea construcției primelor două ambarcațiuni Mk VI pentru Ucraina, cu data de finalizare în decembrie 2022.

Nu există nicio informație însă că rușii ar fi distrus vedete Mk VI, existând însă numeroase speculații în cazul în care informația dată de Moscova s-ar confirma.

 

Insula Șerpilor, simbol al rezistenței Ucrainei și punct strategic de maxim interes

 

La scurt timp de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022, armata rusă a preluat controlul asupra acestei insule, o stâncă golaşă situată strategic la câteva zeci de kilometri de ţărm, unde staţiona un mic contingent de militari ucraineni, amintește și Agerpres.

Ucraina a reuşit să elibereze Insula Şerpilor la 30 iunie 2022. Ministerul Apărării rus a calificat retragerea rusă de atunci drept "un gest de bunăvoinţă”.

De atunci insula e controlată de Ucraina, dar a fost lovită de mai multe ori de forțele ruse de ocupație.

Ultimul astfel de incident a avut loc în iulie anul acesta. Atunci, Comandamentul Operațional Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că un bombardier tactic rusesc a atacat, pentru a treia oară în luna respectivă, Insula Șerpilor din Marea Neagră.

Potrivit datelor prezentate de partea ucraineană, lovitura a fost efectuată cu două bombe aeriene neidentificate. Reprezentanții comandamentului ucrainean nu au precizat ce anume a fost lovit în urma raidului aerian.

Între timp, surse rusești au informat că pe insulă, al cărui control este pentru regimul de la Kiev nu numai simbolic, ci și sacru, au existat militari ai Forțelor pentru Operații Speciale aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei.

CITEȘTE ȘI: Ce se mai întâmplă pe Insula Șerpilor? Ucraina menține în prezent o prezență militară extrem de redusă (Video)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel