Rușii susțin că au distrus noi mijloace aeriene ale Ucrainei în zona Insulei Șerpilor

Ionel Copcea |
Data publicării:

Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a anunțat, pe 08.05.2022, că mijloacele rusești de apărare antiaeriană au distrus două bombardiere ucrainene de tip Su-24 și un elicopter de atac Mi-24.

,,În cursul nopții, deasupra Insulei Șerpilor, mijloacele rusești de apărare antiaeriană au distrus încă două bombardiere Su-24 și un elicopter Mi-24 aparținând Forțelor Aeriene ale Ucrainei. De asemenea, în raionul localității Odesa, a fost lovită o dronă Bayraktar TB2”, a precizat Igor Konashenkov, citat de agenția de presă Interfax.

“În total, în ultimele 24 de ore, în zona Insulei Șerpilor din Marea Neagră au fost distruse patru avioane ucrainene, patru elicoptere, din care trei cu desant la bord, trei aparate de zbor fără pilot Bayraktar TB2 și o vedetă de desant a Forțelor Navale ale Ucrainei”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Potrivit declarațiilor acestuia, în apropiere de Odesa, a fost distrusă și o corvetă Proiect 1241 din cadrul Forțelor Navale ale Ucrainei.

Partea rusă mai susține că, de la începutul “operației militare speciale” din Ucraina, militarii ruși au distrus 156 de avioane, 116 elicoptere, 756 de drone, 297 de complexe de rachete antiaeriene, 2.927 de tancuri și alte mașini blindate, 335 de lansatoare multiple de proiectile reactive, 1.393 de instalații de artilerie și aruncătoare de mine, precum și 2.746 de unități de tehnică militară specială.

Comentariul autorului: Părțile implicate în conflictul din Ucraina continuă să informeze, fiecare în felul său, despre pierderile provocate adversarului. Bineînțeles că fiecare dintre părți exagerează în prezentarea succeselor proprii, insistând pe daunele provocate părții adverse.

În ceea ce privește partea rusă, trebuie menționat faptul că aceasta stă bine cu numărătoarea și cu distrugerile provocate Forțelor Armate ale Ucrainei, numai că informațiile care vin de pe front îi cam încurcă socotelile. Întrebarea logică este: de unde mai apar atâtea avioane, elicoptere și drone ale armatei ucrainene, dacă ele sunt doborâte zilnic de două luni și jumătate? De asemenea, de unde mai decolează, în special avioanele ucrainene, dacă toate aerodromurile din sudul și vestul Ucrainei au fost distruse?

Aceste întrebări vor rămâne, deocamdată, fără răspuns, iar adevărul va începe să iasă la iveală abia după încheierea ostilităților.

Cert este că, cel puțin în zona Mării Negre, Ucraina a pus mai multe probleme Rusiei decât se aștepta toată lumea la începerea conflictului. Deși la un moment dat se părea că Rusia controlează autoritar Marea Neagră, după incidentul cu crucișătorul Moscova, navele rusești se tem să se mai aventureze în proximitatea litoralului ucrainean. Ba chiar se pare că, în ultima perioadă, mai multe nave rusești au fost retrase în portul Novorossiysk, afla la o distanță mai mare de teritoriul ucrainean.

În același timp, în ultimele zile, Ucraina a hărțuit Flota rusă din Marea Neagră și nu numai în zona Insulei Șerpilor, provocând părții ruse, în primul rând, un deficit de imagine, dar și pierderi în ceea ce privește ambarcațiunilor de mici dimensiuni.

Spre deosebire de cazul crucișătorului Moscova, când oficialii ruși au reacționat în aceeași zi în care s-a produs incidentul, chiar dacă au venit cu o versiune proprie a evenimentelor, trebuie remarcat faptul că în ceea ce privește fregata Amiral Makarov, reprezentanții ruși tac în continuare, deși au trecut mai multe zile de când partea ucraineană susține că a lovit nava cu o rachetă a complexului de coastă Neptun.

Pe anumite surse rusești, au apărut imagini din Sevastopol, care sugerează că fregata Amiral Makarov se află în port și nu a suferit nicio daună în ultima perioadă. Însă, în imagini apare o singură fregată Proiect 11356, care nu poate fi identificată având în vedere că partea rusă a șters semnele de identificare de pe navele din Marea Neagră (numerele de bord și denumirile navelor). În acest fel, nava din portul Sevastopol poate fi fregata Amiral Essen, cea de-a doua navă Proiect 11356 aflată în prezent în Marea Neagră. După cum se știe, cea de-a treia navă de acest tip din dotarea Flotei ruse din Marea Neagră, Amiral Grigorovici, îndeplinește misiuni în Marea Mediterană, în cadrul escadrei permanente a Forțelor Navale ale Rusiei.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel