Rușii susţin că au declanșat o contraofensivă în regiunea Kursk, profitând de transferul rezervelor armatei ucrainene în Donbas

Ionel Copcea |
Data publicării:
Ucraina controlează stația de măsurare a gazelor din regiunea Kursk. Sursa foto: 5.ua.
Ucraina controlează stația de măsurare a gazelor din regiunea Kursk. Sursa foto: 5.ua.

Potrivit unor surse rusești de pe rețelele de socializare, în după-amiaza zilei de marți, 10.09.2024, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat o contraofensivă pe scară largă în regiunea Kursk. După cum a anunțat canalul de Telegram “Mash”, militarii ruși au intrat în Gordeevka din satele Korenevo, Kulbaky, Martynovka și Nechaev. Drept, urmare, într-o oră și jumătate, a fost posibilă ocuparea așezării și scoaterea din aceasta a soldaților Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ulterior, trupele ruse au început să avanseze în zonele Apanasovka și Martynovka. Deocamdată, Ministerul rus al Apărării nu a comunicat niciun fel de informații oficiale pe această temă.

Canalul de Telegram “Corespondenții militari ai primăverii ruse” susține că la operațiune participă Divizia 106 Desant Aerian din Tula, Brigada 155 Infanterie Marină a Flotei ruse din Oceanul Pacific, precum și structuri ale Brigăzii 110 Infanterie Marină din Crimeea.

Potrivit corespondenților militari, în câteva ore, cu sprijin puternic de artilerie, aviație și drone, Forțele Armate ale Ucrainei au fost eliminate din aproximativ 10 sate din regiunea Kursk. În seara zilei de 10 septembrie, luptele au continuat în districtele Sudzhansky și Glushkovsky.

Partea rusă susține că, în timpul operațiunii din regiunea Kursk, militarii ruși au capturat mai mulți luptători ai armatei ucrainene, în special în timpul eliberăriri așezărilor Gordeevka, Vnezapnoye, Viktorovka și Byakhovo. Cea mai mare parte a unităților Forțelor Armate ale Ucrainei “au fost puse pe fugă”.  

Ca urmare a acțiunilor de succes ale Forțelor Armate ruse, există o amenințare de încercuire a unităților ucrainene situate în zona satului Krasnooktyabrsky și a pădurii din apropiere. Expertul militar Boris Rozhin a scris despre acest lucru pe canalul său de Telegram. Potrivit acestuia, acum conducerea Forțelor Armate ale Ucrainei se confruntă cu o alegere: fie să transfere rezerve din altă direcție pentru a menține poziții în districtul Korenevsky, fie să retragă trupele pentru a evita încercuirea lor.

De asemenea, în zona Viktorovka s-a dezvoltat o situație dificilă pentru Forțele Armate ale Ucrainei. Formațiunile ucrainene pot rămâne în continuare în zonă, dar se află sub amenințarea semi-încercuirii, ceea ce va face probabil ca satul să ajungă sub controlul forțelor ruse în viitorul apropiat.

Pe fundalul contraofensivei rusești, pe Internet au început să apară informații despre o posibilă capturare a satului Zhuravlevka din regiunea Belgorod de către armata ucraineană. Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a asigurat însă că așezarea rămâne sub controlul forțelor ruse.

“Da, situația de acolo nu este ușoară. Există bătălii aprige, dar acesta a fost și va rămâne pentru totdeauna teritoriu rusesc. Este sub controlul nostru”, a scris Gladkov pe canalul său de Telegram.

Comentariul autorului: Rușii susțin că, în cursul zilei de ieri, au reușit să recâștige controlul asupra unei optimi din teritoriul ocupat anterior de armata ucraineană în regiunea Kursk. Din postările de pe rețelele de socializare rezultă faptul că, în sectorul vestic al frontului, trupele ruse au reușit să străpungă apărarea forțelor ucrainene și au început să avanseze adânc în teritoriul ocupat de acestea.

Experții militari ruși apreciază că evoluția situației din regiunea Kursk nu este deloc surprinzătoare și a fost anticipată chiar și de către comandanții militari ucraineni. Astfel, generalul Syrsky l-a avertizat anterior pe președintele Zelenski că armata ucraineană nu va putea să susțină luptele pe două direcții simultan, ceea ce s-a și întâmplat. Încercările de a transfera rezerve mai întâi din direcția Pokrovsk în direcția Kursk și apoi invers au dus la faptul că situația a devenit favorabilă pentru armata rusă, care a profitat, concentrând o grupare de trupe de 40.000 de militari în regiunea Kursk.

Se presupune că, în zilele următoare, Forțele Armate ale Ucrainei vor avea dificultăți atât în direcția Kursk, cât și în direcția Pokrovsk, deoarece trupele ruse au devenit mai active și au preluat inițiativa în ambele sectoare ale frontului.

          

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel