“Bombardierele strategice au fost însoțite de avioane de vânătoare MiG-31 ale Forțelor Aerocosmice și Su-33 aparținând Aviației Forțelor Navale. Pe anumite porțiuni ale traiectului de zbor, aeronavele au fost escortate de avioane de vânătoare ale unor state străine”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția de stat Interfax.
Potrivit datelor prezentate de reprezentanții Ministerului rus al Apărării, durata zborului a fost de peste patru ore.
“Toate zborurile aeronavelor din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse sunt efectuate în strictă conformitate cu regulile internaționale de utilizare a spațiului aerian”, au precizat reprezentanții ministerului.
Tu-95MS
Aceștia au remarcat că “echipajele Aviației cu rază lungă de acțiune zboară în mod regulat deasupra apelor neutre ale Oceanului Arctic, Oceanului Atlantic de Nord, Oceanului Pacific, Mării Negre și Mării Baltice”.
În cursul serii de marți, Ministerul rus al Apărării a prezentat cadre cu zborul bombardierelor Tu-95MS și revenirea acestora pe aerodrom, într-un video publicat pe canalul Zvezda TV ce aparține Ministerului rus al Apărării.
Pe 30 ianuarie, două bombardiere strategice Tu-95MS au patrulat deasupra apelor neutre ale Mării Okhotsk și Mării Japoniei.
De asemenea, pe 28 ianuarie, Ministerul rus al Apărării a informat că două bombardiere strategice de tip Tu-160 au zburat deasupra apelor neutre ale Oceanului Arctic.
Potrivit informațiilor oficiale, bombardierele strategice Tu-95MS și Tu-160, precum și bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 fac parte din Aviația cu rază lungă de acțiune a Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse.
Bombardierele strategice reprezintă componenta aeriană a Triadei nucleare rusești, dar pot executa și lovituri cu rachete convenționale și bombe de aviație, inclusiv cu rachete de croazieră.
Comentariul autorului: Postul de televiziune Zvezda al Ministerului rus al Apărării a prezentat un scurt material video cu misiunea de patrulare îndeplinită marți de bombardierele strategice Tu-95MS.
Din analiza acestuia rezultă faptul că una dintre aeronavele participante la zborul de patrulare a fost cea cu denumirea Voronej (număr de bord 14 roșu, număr de înregistrare RF-94132). Aceasta aparține Regimentului 184 Aviație de Bombardament - Engels (Regiunea Saratov) din cadrul Diviziei 22 Aviație de Bombardament - Engels a Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică).
Rușii și-au umflat mușchii și au zburat Tu-95 cu rachete de croazieră Kh-101. Aliații au răspuns cu F-35
F-35 / US Air Force in Europe
După cum se poate constata din cadrele prezentate de minister, cel puțin una dintre aeronave a purtat la vedere o rachetă de croazieră de tip Kh-101, suspendată într- unul dintre punctele de prindere de sub aripi.
De asemenea, în imagini apare un avion de vânătoare F-35, care aparține cel mai probabil Forțelor Aeriene ale Norvegiei.
Având în vedere durata scurtă a zborului de patrulare, de numai patru ore, se poate aprecia că bombardierele strategice nu au decolat de pe aerodromul de dislocare permanentă din Engels, ci de pe aerodromul Olenya din regiunea Murmansk, unde au fost dispersate anterior din cauza unor atacuri cu drone ale armatei ucrainene.
Trebuie remarcat faptul că, la începutul acestui an, misiunile de patrulare ale bombardierelor strategice rusești au o intensitate fără precedent. Astfel, în numai opt zile, au fost efectuate trei zboruri de acest tip, din care două cu bombardiere Tu-95MS și unul cu Tu-160. Acestea au acoperit teritorii vaste, care au inclus Oceanul Arctic, Marea
Okhotsk, Marea Japoniei, Marea Barents și Marea Norvegiei.
Probabil că partea rusă intenționează să-și afișeze puterea militară, pe fondul unor dispute internaționale referitoare la Groenlanda și în perspectiva unor eventuale negocieri de pace cu privire la conflictul din Ucraina.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News