Rușii se pregătesec să mai arunce o corvetă din clasa Tucha cu rachete Kalibr în Marea Neagră. Prima a fost scufundată de ucraineni cu ATACMS, a doua lovită

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Corveta rusă Cyclone, din clasa Karakut Project 22800. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Corveta rusă Cyclone, din clasa Karakut Project 22800. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 18.11.2024, că flota rusă va fi completată în curând cu o nouă navă de luptă Proiect 22800 din clasa Karakurt.

Nava mică purtătoare de rachete (MRK) Tucha, construită la Șantierul naval din Zelenodolsk, a intrat în faza finală a testelor de stat.

MRK Tucha este a patra navă din clasa Karakurt din cele cinci comandate de Ministerul rus al Apărării de la Șantierul naval din Zelenodolsk.

Primele trei nave ale seriei au fost construite la filiala șantierului din localitatea Kerci, respectiv întreprinderea Zaliv. Construcția navei a început în anul 2019, iar lansarea la apă a avut loc pe 30 iunie 2023, după care nava a fost finalizată și trimisă spre testare în Marea Caspică. După informațiile existente în prezent, se pare că nava urmează să fie introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

“Cea mai nouă navă a Proiectului 22800 este supusă testelor de stat în poligoanele maritime din Marea Caspică. Este planificat ca MRK Tucha, echipată cu arme de înaltă precizie, să devină parte a Forțelor Navale ale Federației Ruse până la sfârșitul acestui an”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului rus al Apărării.

 

Care e scopul navelor mici purtătoare de rachete Proiect 22800 din clasa Karakurt și ce știm despre caracteristicile lor tehnice

 

2. Momentul î... (lansare-la-apa-nava-rusa_31693700.jpg)

Momentul în care la Șantierul Naval A.M. Gorki din Zelenodolsk, a fost lansată la apă nava mică purtătoare de rachete Tucha, Proiect 22800, din clasa Karakurt

Navele mici purtătoare de rachete Proiect 22800 din clasa Karakurt reprezintă o serie de nave de luptă multifuncționale purtătoare de rachete și artilerie pentru zona maritimă apropiată (corvete mici). Acestea sunt destinate pentru desfășurarea de operațiuni de luptă în zona apropiată și pentru participarea la misiuni pe timp de pace și de război, în mod independent sau ca parte a grupărilor navale.

Navele, cu un deplasament de aproximativ 800 de tone, au o lungime de 67 de metri, lățimea de 11 metri și pescajul de patru metri. Acestea au o autonomie de 15 zile șipot să navigheze la o distanță de până la 2.500 de mile marine.

Dotarea de bază este reprezentată de o instalație de lansare universală (cu opt celule) a complexului de rachete Kalibr-NK, o instalație de artilerie AK-176MA, cu calibrul de 76 de milimetri, două instalații de artilerie AK-630M de 30 de milimetri sau un complex de rachete și artilerie Pantsir-M, precum și două mitraliere cu calibrul de 14,5 milimetri.

 

Prima corvetă din clasa Tucha a fost scufundată de ucraineni cu o rachetă americană ATACMS

 

3. Project 22... (project_22800_karakurt_46420000.jpg)

Project 22800 Karakurt

Comentariul autorului: Până în prezent, FRMN nu prea a avut noroc cu navele din clasa Karakut, purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr. Prima navă de acest tip, Tsiklon, a fost introdusă în dotarea Brigăzii 41 Vedete Purtătoare de Rachete de la Sevastopol pe 12.07.2023. Însă aceasta a fost scufundată la scurt timp de o lovitură a armatei ucrainene cu rachete ATACMS asupra portului Sevastopol.

Cea de-a doua navă, Askold a fost avariată la Kerch, pe 14.11.2023, tot în urma unui atac ucrainean, chiar înainte de a fi introdusă în dotarea FRMN. Se pare că, în prezent, aceasta se află în reparații și nu se știe când va putea fi livrată flotei.

A treia navă Proiect 22800 construită la Zelenodolsk, Amur, a fost cedată Flotilei din Marea Caspică, în dotarea căreia a fost introdusă pe 26.08.2024.

Ultima din cele cinci nave comandate de Ministerul rus al Apărării pentru FRMN, Taifun, se află în construcție și ar putea fi livrată la sfârșitul anului 2025. Însă, există deja informații despre un posibil transfer al acesteia tot către Flotila din Marea Caspică.

Așadar, din cele șase nave Proiect 22800 din clasa Karakurt planificate inițial, s-ar putea ca FRMN să primească în dotare numai două sau trei nave de acest tip.

Trebuie menționat faptul că, Flota rusă din Marea Baltică, prevăzută să primescă tot șase nave mici purtătoare de rachete din clasa Karakurt, va fi dotată în total cu șapte astfel de nave, în baza unei decizii a conducerii Forțelor Navale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel