Experții militari ruși apreciază faptul că o astfel de artilerie este necesară pentru spargerea apărării și lovirea zonelor din spatele dispozitivului inamicului, iar întărirea ei poate indica pregătirile pentru o intensificare a acțiunilor ofensive.
“Buchet” pentru distrugerea fortificațiilor
Surse din cadrul Ministerului rus al Apărării au declarat pentru Izvestia că a început formarea de noi unități de artilerie de mare putere ca parte a corpurilor de armată care operează în zona operației militare speciale. În special, se finalizează formarea Brigăzii 17 Artilerie, restul brigăzilor fiind în curs de înființare.
Potrivit interlocutorilor publicației, noile brigăzi vor include divizioane de tunuri grele 2S7 Pion și 2S7M Malka, de mortiere grele 2S4 Tiulpan, precum și unități de drone aeriene, ale căror misiuni vor consta în dirijarea și corecția focului pieselor de artilerie de mare putere.
Decizia de formare a brigăzilor de artilerie de mare putere a fost luată pe baza experienețelor obținute în timpul operației militare speciale. Acestea ar trebui să consolideze în mod substanțial puterea de foc a Forțelor Armate ale Federației Ruse.
Înaintea începerii operației militare speciale, armata rusă dispunea de o singură unitate militară de artilerie de mare putere. Este vorba despre Brigada 45 Artilerie, care face parte din Regiunea Militară Vest.
“Noile formațiuni vor asigura superioritatea artileriei noastre pe câmpul de luptă și vor juca un rol decisiv în timpul operațiunilor de spargere a apărării inamice”, a declarat pentru Izvestia expertul militar rus Viktor Murakhovsky.
“Acum este important să așteptăm până când soldații și ofițerii noștri vor stăpâni pe deplin noile tehnologii. Vom vedea în curând toată puterea instalațiilor de tip Malka și Tiulpan. Atunci când sunt întrebuințate aceste complexe este importantă utilizarea competentă și precisă a tuturor mijloacelor de cercetare de artilerie: radar, sunet, pasiv, aeropurtat, drone și altele. Artileria de mare putere nu poate exista fără indicarea țintelor, iar aceasta poate fi asigurată doar lucrând în contact strâns cu unitățile de cercetare. Este nevoie de timp pentru a practica interacțiunea într-o singură rețea”, a precizat Murakhovsky.
Expertul militar rus a remarcat faptul că artileria joacă acum un rol imens în operațiunile de luptă. Astfel, sistemele de artilerie de mare putere trebuie să asigure o înfrângere a apărării inamicului. Potrivit lui Murakhovsky, instalațiile Malka și Tiulpan se completează reciproc. Mortierul autopropulsat Tiulpan funcționează bine împotriva țintelor închise, din beton, a fortificațiilor din lemn și pământ și, în general, împotriva apărărilor bine echipate din punct de vedere genistic. Pe de altă parte, Malka joacă un rol important în lupta contrabaterie.
,,Raza lungă de tragere asigură capacitățile sale bune în lupta împotriva artileriei inamice. De asemenea, face posibilă distrugerea unor ținte importante pe toată adâncimea operațională a dispozitivului trupelor ucrainene. Numai loviturile masive și concentrate pot asigura acest lucru”, a adăugat Murakhovsky.
,,Unirea acestor mijloace în cadrul noilor brigăzi de artilerie grea va ajuta forțele de manevră să lanseze lovituri cu foc concentrat în punctul dorit de pe linia de contact de luptă”, a remarcat și expertul militar Yuri Lyamin.
,,Noile formațiuni vor trebui să pregătească terenul pentru trupele de asalt. Cu o linie de contact staționară, inamicul a reușit să stabilească poziții cu puncte de tragere bine echipate. Acestea trebuie distruse înainte de intrarea infanteriei. Acțiunile armelor sau bateriilor individuale vor ajuta puțin în acest caz”, a spus Lyamin.
De asemenea, expertul a semnalat și faptul că în cazul brigăzilor de artilerie va fi simplificată și procedura de aprovizionare. Astfel, va fi simplificată livrarea de muniție și piese de schimb pentru tunuri și mortiere.
De la Pion la Tiulpan
Armele de mare putere au fost folosite încă de la începutul operației militare speciale. Acestea au luat parte la distrugerea zonelor fortificate bine pregătite de la Azovstal din Mariupol, precum și la fabricile Zarya din Rubezhnoye și Azot din Severodonetsk. De asemenea, au ajutat la spargerea apărării inamicului în zona Popasnaya și Artemovsk.
În prezent, sunt întrebuințate aproape de-a lungul întregii linii de contact de luptă. Bătaia instalațiilor de artilerie permite disrtugerea unor obiective importante de pe malul stâng al Niprului.
Instalația de artilerie 2S7M Malka, cu calibrul de 203 milimetri, este una dintre cele mai puternice arme de câmp din lume. Tunul este instalat pe șasiul tancului T-80. Pion este versiunea anterioară a acestui sistem.
În procesul de tragere, Malka, la fel ca și Pion, poate întrebuința muniții perforante pentru beton, cu dispersie sau puternic explozive. Greutatea unui proiectil convențional este de 110 kilograme. Bătaia este de până la 50 de kilometri, iar cadența de tragere de 2,5 proiectile pe minut.
Malka, după ce a intrat în poziție, este capabil să tragă în șapte minute, iar Pion în 10 minute. Procedura inversă, adică transferul instalației de artilerie autopropulsată în poziția de marș, durează cinci minute pentru Malka.
În zona operației militare speciale, acest indicator a devenit deosebit de important. Schimbarea rapidă a pozițiilor de tragere permite evitarea focului de răspuns al inamicului.
De la începutul operației militare speciale, trupele ruse au primit tunuri Malka modernizate. Cu toate acestea, detaliile privind activitatea de actualizare a sistemului nu au fost dezvăluite.
Primul lot de mortiere 2S4 Tiulpan, cu calibrul de 240 de milimetri, a fost produs în 1969, iar doi ani mai târziu a fost adoptat de armată. Acesta este montat pe șasiu de tanc, fapt ce oferă echipajului o mobilitate ridicată.
În cadrul comenzilor de stat pentru apărare, începând din anii 2010, mortierele Tiulpan au fost dotate cu echipamente moderne de conducere și comunicații, fapt ce le permite să funcționeze într-un sistem tactic unificat. Completul de luptă al mortierului include 20 de mine puternic explozive, cu o greutate de 130 de kilograme, sau 10 mine activ-reactive, cu o greutate de 230 de kilograme. Bătaia este de 9 kilometri în cazul minelor convenționale și până la 19 kilometri în cazul minelor activ-reactive.
Arsenalul mortierului include și muniții cu dispersie și puternic explozive, dar și proiectile dirijate Daredevil. Pentru folosirea acestora, este necesară iluminarea țintei cu laser, care este făcută cu ajutorul avioanelor de cercetare sau dronele aeriene.
Anterior, unitățile de putere mare și speciale făceau parte din rezerva Înaltului Comandament Suprem al URSS și puteau întrebuința arme nucleare tactice.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News