Rușii se laudă cu o „navă minune” care în caz de răzoi va face ca orice submarin american din clasa Virginia să fie o „muscă pe sticlă” pentru Rusia

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarinul american din clasa Virginia USS Massachusetts. Photo source: SeaForces.org
Submarinul american din clasa Virginia USS Massachusetts. Photo source: SeaForces.org

Industria rusă a prezentat la expoziția militară Army-2024 un concept de navă, mai exact o corvetă de mici dimensiuni, configurată special pentru a alunga submarinele inamice din jurul bazelor navale rusești. 

Proiectul e de fapt o actualizare a clasei de nave purtătoare de rachete Karakurt și țintește să ia locul vechilor Albatros. 

Care e scopul acestor noi nave? Ele ar trebui să aibă ca obiectiv identificare și alungarea oricărui submarin inamic din jurul bazelor navale ale Federației Ruse, în caz de conflict. Publicația de propagandă pro-Kremlin Vzglyad dedică un material acestui concept „revoluționar”, prezentat în stadiul de machetă la expoziția Army-2024. 

E vorba de o navă care va avea principala misiune de a identifica submarine inamice. Rușii nu se feresc să vorbească inclusiv de submarinele americane din clasa Virginia.

2. USS Virgin... (submarin_us_navy_virginia_75781700.jpg)

USS Virginia

Sursa citată amintește că în cadrul Marinei ruse există o așa-numită grupare navală de Protecție a Districtului pe Apă care are ca obiectiv să asigure securitatea Flotei ruse.

Ideea nu e protejarea bazelor navale ci a zonei maritime, adică a locului de ieșire din baze. Cu alte cuvinte vânarea oricărei nave submarin inamică care ar putea pândi în apropierea bazelor rusești pentru a distruge navele după ce acestea părăsesc portul.

Misiunile crucișătoarelor nucleare rusești nu pot avea succes fără o componentă de sprijin antisubmarin, scriu rușii. Aceștia amintesc că în perioada Războiului Rece submarine americane au încercat să urmărească crucișătoare rusești, în misiuni ce au implicat apropierea de baze navale rusești. Dar în caz de conflict „submarinele NATO ar putea plasa mine pe rutele navale ale submarinelor noastre sau ar putea intra nedetectate în raza de acțiune a torpilelor lor”, amintește sursa citată.

 

„Nava minune” a Rusiei despre care propaganda spune că va face ca submarinele nucleare americane din clasa Virginia să fie o „muscă pe sticlă” pentru ruși într-un ipotetic conflict

 

2. Project 22... (project_22800_karakurt_46420000.jpg)

Project 22800 Karakurt

Aici intră în scenă „nava minune” care ar trebui să prevină acest lucru. 

Astfel, pe baza experienței Războiului Rece când una sau două nave de tip MPC erau întotdeauna gata să plece imediat pe mare pentru a căuta un submarin inamice, rușii au dezvoltat un nou concept de navă care vor lua locul MPC-urilor.

MPC-urile sunt de fapt nave ale Project 1124 din clasa Grisha cunoscute în perioada Războiului Rece ca Albatros. Primele astfel de nave au intrat în dotarea Marinei sovietice în anii 1970. Succesul navelor a fost reprezentat de dimensiunile mici și buna navigabilitate, viteză mare și armament la nivelul fregatelor, fiind capabile să detecteze submarine la o distanță de până la 40 de kilometri.

Noile nave care le vor lua locul sunt de fapt o dezvoltare a navelor Karakurt. O versiune dezvoltată special pentru a lua locul navelor Albatros a fost prezentată recent la expoziția rusă Army-2024. 

Nava arată ca celelalte din clasa ei, fiind de fapt o corvetă de mici dimensiuni, dar Karakurt-E are câteva diferențe majore, susține sursa citată. Sub chilia conceptului se poate sesiza un caren de antenă hidroacustică iar nava are integrat complexul de lansatoare Package-NK. Acest lucru, scriu rușii, arată că nava va putea respinge atacurile cu torpile ale submarinelor. 

Noile nave vor putea să detecteze submarine de la o distanță foarte mare. Sursa citată spune că e „imposibil” pentru orice submarin să rămână nedetectat. Rușii merg mai departe și spun că submarinele americane nucleare din performanta clasă Virginia vor fi ca o „muscă pe sticlă” pentru noile nave Karakurt-E.

3. Echipajul ... (aukus_43557800.jpg)

Echipajul USS Indiana salută în timpul ceremoniei de punere în funcțiune a USS Indiana, al 16-lea submarin de atac din clasa ”Virginia”, al Marinei SUA, în Port Canaveral, Florida, 29 septembrie 2018 / Foto: Navy Senior Chief Petty Officer Leah Stiles

Dacă viitoarea navă va detecta un submarin chiar și la zeci de kilometri distanță, ea îl va putea lovi cu o rachetă din lansatoarele folosite și de Kalibr sau pur și simplu va cere sprijin aerian antisubmarin de la țărm. Aici e o diferență radicală față de vechile nave Albatros, spun rușii, care trebuiau să se apropie de submarine și intrau în raza de acțiune a torpilelor.

Desigur, viitoarea „navă minune”, aflată momentan la faza de proiect-machetă, va integra și rachete hipersonice Zircon.

CITEȘTE ȘI: O radiografie nu prea plăcută: Câte nave are România? Una singură are capacități reale de luptă, dar într-un război modern ar fi contracarată imediat

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel