Rușii recunosc că le ard avioanele pe aerodromuri din cauza rachetelor occidentale. Soluția? Un amplu proiect pentru construirea de hangare speciale

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Aviația militară rusă. Foto: Prizivaut.ru
Aviația militară rusă. Foto: Prizivaut.ru

Atacurile Ucrainei cu drone și chiar rachete asupra obiectivelor militare ruse de pe teritoriul Federației Ruse nu mai pot fi negate nici măcar de Moscova.

În special aceste ținte au fost fie rafinării, fie baze militare ruse. Nu de puține ori rușii au pierdut tehnică importantă după ce ucrainenii au reușit să lovească la sute de kilometri în adâncimea teritoriului rus. 

Chiar în acest weekend dronele ucrainene au lovit în dimineața de sâmbătă baza aeriană „Millerovo”. Imaginile de după incident au surprins un incendiu major la depozitul de combustibil pentru avioane. Date indică și faptul că au fost pierdute inclusiv avioane de către ruși ca urmare a atacului. Baza atacată se află la o distanță de aproximativ 150 de kilometri de linia frontului.

Dar acesta e doar cel mai recent caz, de-a lungul ultimului an nenumărate obiective militare ruse au devenit ținta dronelor și rachetelor ucrainene.

 

Rușii recunosc că le ard avioane din cauza rachetelor occidentale și pregătesc hangare speciale pentru a le proteja

 

3. Aviația mi... (rusia-aviatia-militara_59384500.jpg)

Aviația militară rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat construirea de hangare speciale pentru protejarea avioanelor pe aerodromurile militare rusești. Motivul? Îl anunță chiar publicația rusă de propagandă pro-război Vzglyad, care spune că avioanele s-au dovedit vulnerabile în fața rachetelor occidentale de mare precizie.

Vloggerul militar Alexander Kots a avut o discuție cu Andrei Belousov, ministrul Apărării de la Moscova, în care oficialul rus a confirmat faptul că va fi demarat un program amplu privind construcția de hangare speciale care să poată proteja aviația militară rusă împotriva dronelor și rachetelor occidentale.

Ucraina, deși nu toate statele aliate au dat undă verde pentru lovirea teritoriului rus, dispune de rachete moderne precum Storm Shadow / SCALP sau ATACMS care pot lovi cu precizie. Odată cu venirea avioanelor F-16, dacă va fi transferat și armament modern, capacitatea Ucrainei de a lovi Rusia va crește. Cu toate acestea, ucrainenii până în prezent au folosit mai mult dronele decât rachetele în atacuri asupra obiectivelor militare ruse.

„Vineri, Andrei Belousov (n.r. - Ministrul rus al Apărării) m-a asigurat că deja a fost întocmit un program pentru aerodromurile și cu siguranță vor fi construite hangare speciale pentru a adăposti avioanele”, a vloggerul rus, potrivit sursei citate.

 

Ucrainenii au lovit chiar și la 800 de kilometri distanță de front, baza Engels unde Rusia dislocă bombardiere Tu-95 și Tu-160

 

2. Imagini di... (bombardier-strategic-rus-tu-95-avariat_77867800.jpg)

Imagini din satelit cu un bombardier strategic ruses Tu-95 avariat la baza aeriană militară rusă din Engels, Saratov.

Rusia a interceptat deja drone de mai multe ori în regiunea Saratov, unde se află aerodromul militar Engels-2. Pe acest aerodrom sunt staționate bombardiere strategice utilizate pentru atacuri cu rachete asupra Ucrainei.

Baza aeriană Engels-2 este situată la peste 630 de kilometri de Ucraina și găzduiește bombardierele strategice Tu-95 și Tu-160 din epoca sovietică, care lansează în mod regulat atacuri cu rachete de croazieră asupra Ucrainei. Bombardierele lansează rachetele din spațiul aerian rusesc, dincolo de raza de acțiune a sistemelor de apărare aeriană ucrainene.

În luna ianuarie a acestui an, așa cum preciza și DefenseRomania la vremea respectivă, două drone ucrainene au lovit baza Engels-2.

Amintim că la începutul lunii octombrie 2023, s-a raportat că rușii realizau schițe ale unor bombardiere strategice Tu-95MS la baza aeriană Engels. Judecând după imaginile din satelit, două schițe ale lui Tu-95MS au fost desenate pe locurile de garare destinate bombardierelor rusești ca măsură de protecție.

Mai recent în aprilie Dronele ucrainene au atacat în Rusia aerodromul militar Morozovsk din regiunea Rostov, dar și aerodromurile Engels din regiunea Saratov și Yeisk (regiunea Krasnodar).

CITEȘTE ȘI: Pentru prima dată bombardiere strategice americane B-52 operează în România. ROAF anunță prezența americană ca fiind o „zi istorică”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel