Rușii pregătesc încă o navă de luptă pentru Flota din Marea Neagră. Aceasta se pretează și pentru misiuni în Marea Azov

Ionel Copcea |
Data publicării:
Momentul în care la Șantierul Naval A.M. Gorki din Zelenodolsk, a fost lansată la apă nava mică purtătoare de rachete Tucha, Proiect 22800, din clasa karakurt
Momentul în care la Șantierul Naval A.M. Gorki din Zelenodolsk, a fost lansată la apă nava mică purtătoare de rachete Tucha, Proiect 22800, din clasa karakurt

Agenția de presă rusă Tass a anunțat că, pe 30.06.2023, la Șantierul Naval A.M. Gorki din Zelenodolsk, a fost lansată la apă nava mică purtătoare de rachete Tucha, Proiect 22800, din clasa Karakurt.

,,Astăzi lansăm la apă încă o navă purtătoare de rachete din seria de mici dimensiuni a Proiectului 22800. Nava este echipată cu un complex de rachete de mare precizie, care și-a dovedit eficiența în timpul diferitelor operațiuni, inclusiv a operației militare speciale. În plus, aceasta dispune de un puternic sistem de rachete și artilerie antiaeriană de tip Pantsir, ale cărui teste de stat au fost finalizate cu succes la Flota rusă din Marea Neagră (FRMN), efectiv cu numai o săptămână înainte de acest eveniment, a declarat în timpul ceremoniei șeful Departamentului de construcții navale din cadrul Comandamentului principal al Forțelor Navale ale Federației Ruse, Ilyas Shigapov.

Acesta a precizat pentru agenția de presă Tass că nava mică purtătoare de rachete Tucha va fi livrată FRMN în cursul acestui an.

După cum a informat Serviciul de presă al Șantierului Naval A.M. Gorki din Zelenodolsk, navale mici purtătoare de rachete Proiect 22800, dezvoltate de Biroul de Proiectare și Construcții Navale Almaz din Sankt Petersburg, sunt nave multirol purtătoare de rachete și artilerie, cu deplasament mic, destinate apărării zonei maritime apropiate a Federației Ruse.

Navele de acest tip, cu un deplasament de aproximativ 870 de tone și cu complexe moderne de armament, inclusiv rachete dirijate de mai multe tipuri, vor putea funcționa în mod independent sau în compunerea grupărilor navale, în funcție de misiunile primite.

Comentariul autorului: Nava mică purtătoare de rachete Tucha este a patra navă Proiect 22800 construită pentru FRMN.

Prima navă de acest tip, Tsyklon, este operațională din anul 2022, îndeplinind misiuni în compunerea Brigăzii 41 Vedete Purtătoare de Rachete din Sevastopol.

Următoarele două nave, Askold și Amur, au fost lansate la apă în 2021 și 2022 și se află în diverse etape ale testelor de stat. Se așteaptă ca cele două nave să fie livrate FRMN până la sfârșitul anului 2023.

Cea de-a cincea navă Proiect 22800 construită pentru FRMN, Tayfun, se pregătește pentru lansarea la apă și se estimează că va fi livrată flotei în cursul anului 2024.

Autoritățile ruse tocmai ce au anunțat recent că primele trei nave Proiect 22800 (Tsyklon, Askold și Amur) vor deveni baza noii Flotile din Marea Azov, care va fi formată în acest an în compunerea FRMN și va avea Statul major la Mariupol.

Trebuie precizat faptul că navele Proiect 22800 dispun de o instalație de lansare 3S14 cu opt celule a complexului de rachete Kalibr-NK. Astfel, acestea pot întrebuința rachete de croazieră Kalibr și Onyks, pentru distrugerea de ținte terestre.

În prezent, FRMN dispune de 19 platforme purtătoare de tip Kalibr, între care șapte submarine (șase Proiect 636.3 și unul Proiect 877B), trei fregate Proiect 11356R, patru nave de patrulare Proiect 22160, patru nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631 și o navă mică purtătoare de rachete Proiect 22800.

Până la sfârșitul acestui an, în dotarea FRMN vor mai fi introduse alte patru platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, între care o navă de patrulare Proiect 22160 și trei nave mici purtătoare de rachete Proiect 22800.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel