Rușii pierd de 5 ori mai muți militari decât în 2022. În plus, avansul de la Avdiivka la Pokrovsk a costat Armata rusă câteva divizii de unități mecanizate

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tehnică rusă pierdută de invadator în Ucraina. Foto: Forțele armate ale Ucrainei
Tehnică rusă pierdută de invadator în Ucraina. Foto: Forțele armate ale Ucrainei

Rușii plătesc scump avansul în Donbas: au pierdut peste 1.600 de vehicule blindate de transport de trupe în timpul înaintării lor prin Avdiivka către Pokrovsk.

Datele, furnizate de analiza ministerului britanic al apărării, confirmă pierderile uriașe suferite de Armata rusă.

Departamentul britanic al Apărării monitorizează creșterea constantă a numărului de morți și răniți din mai 2024.

În fiecare zi din ultimele 5 luni (mai-septembrie 2024), rușii au pierdut 1.200 de militari, de peste cinci ori mai mulți decât în aceeași perioadă a lui 2022, când zilnic erau răniți sau uciși 233 de combatanți ruși. Față de 2023, pierderile s-au dublat - media în aceeași periaoadă a anului trecut fiind de 575 de militari.

Creșterea este, „aproape sigur”, cauzată de extinderea liniei frontului în regiunea Harkov, survenită în aprilie. Astfel, pierderile rusești au explodat de la o medie de 899 în aprilie, la 1262 pe zi, în luna mai.

Media pierderilor zilnice pentru Armata rusă în războiul din Ucraina, până în septrembrie 2024 / Ministry of Defence

În plus, britanici se așteaptă ca numărul victimelor rusești ale războiului să depășească 1.000 pe zi în tot anul 2024, în ciuda faptului că iarna se apropie deja, ceea ce de obicei încetinește campaniile militare.

Rușii avansează în prezent în multe puncte de-a lungul frontului unde obțin câștiguri teritoriale tactice. La sfârșitul lunii septembrie, a căzut Vuhledar ucrainean, un oraș strategic care deschide calea rușilor pentru o cucerire mai profundă a regiunii Donețk a Ucrainei, pe care liderul rus Vladimir Putin și-a fixat-o drept unul dintre obiectivele războiului.

În prezent, armata ucraineană atacă în principal în districtul Glushkov, dar potrivit analiștilor americani de la  Institutul pentru Studierea Războiului, nu a făcut niciun progres acolo în ultimele trei zile.

 

Rușii plătesc scump înaintarea pe frontul din Donbas

Avansul de la Avdiivka la Pokrovsk a fost cel mai dureros pentru Armata rusă. Costul a fost uriaș: pentru un avans de 40 de km, rușii au pierdut până la 90 la sută din echipamentul greu desfășurat.

Pe lângă pierderile uriașe de militari, analiza înregistrărilor cu echipamentele distruse a arătat că, începând cu 9 octombrie 2023,  forțele ruse au pierdut 1.830 de piese de echipament greu în raionul Pokrovsk: 539 de tancuri (aproximativ o divizie și jumătate de tancuri rusești) și 1.020 de vehicule de luptă ale infanteriei (4 - 5 divizii de puști motorizate).

Cea mai mare cantitate de echipamente pierdute este reprezentată de 420 de vehicule de luptă ale infanteriei BMP 1 și BMP 2 și peste 200 de vehicule blindate BTR 80 și BTR 82.

Institutul pentru Studiul Războiului avertizează că pierderile efective vor fi mai mari, întrucât sunt enumerate doar acele echipamente a căror pierdere sau deteriorare sunt documentate în imagini.

Lista include echipamente distruse, deteriorate și abandonate. Printre tancurile pierdute se numără 28 de tancuri T-72, 42 de tancuri T-80 și 12 tancuri T-90, inclusiv cea mai modernă versiune, T-90 Proryv. Pentru multe tancuri, însă, tipul nu a putut fi identificat din cauza avariilor suferite.

Descarcă și tu aplicația pentru mobil DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Rușii au mai pierdut 22 de lansatoare de rachete, majoritatea BM-21 Grad, care trebuie să fie cel mai aproape de față, dar și trei aruncătoare de flăcări TOS 1 cu muniție termobarică, 11 piese de obuziere remorcate și 51 de tunuri autopropulsate de 122, 152 sau 240 mm, dar și 92 de camioane.

De asemenea, ucrainenii au suferit pierderi grele, deși pierderile au fost mult mai mici decât cele ale rușilor, cu 92 de tancuri, dintre care 70 au fost distruse, 138 de vehicule de luptă de infanterie și 61 de vehicule blindate de transport de trupe.  Trebuie menționat că ucrainenii au mult mai puține arme.  În total, ucrainenii au pierdut 369 de piese de echipament militar greu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel