Rușii nu se mai opresc. Două consecințe după ce atacurile asupra Ucrainei cu drone Shahed au atins un ritm și o intensitate fără precedent

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministerul de Externe al Franței via Ambasada Franței la Washington D.C.
EXCLUSIV
Ministerul de Externe al Franței via Ambasada Franței la Washington D.C.

De peste trei săptămâni, atacurile rusești cu drone explozive Shahed s-au intensificat la un nivel nemaiîntâlnit până acum în războiul ruso-ucrainean. Noaptea trecută, forțele ruse au lansat din nou peste 50 de UAV-uri Shahed asupra Ucrainei.

”În noaptea de 18 septembrie 2024, ocupanții ruși au atacat cu trei rachete aeriene ghidate Kh-59/69 din spațiul aerian al zonei ocupată temporar din regiunea Herson și cu 52 de UAV-uri de lovitură din regiunile: Kursk, Yeisk - Federația Rusă”, a anunțat Statul Major General în raportul său de dimineață.

Lucrul îmbucurător este că nu au fost victime, potrivit comunicatului, cea mai mare parte a dronelor fiind distruse în aer de apărarea antiaeriană ucraineană.

Cu toate acestea, este a treia zi consecutivă când armata rusă atacă Ucraina cu peste 50 de drone. Escaladarea la un nou nivel a loviturilor rusești cu drone explozive, a început cu data de 26 august.

Practic, rușii au dublat, în mai puțin de o lună, nivelul de întrebuințare a UAV-urilor Shahed în atacurile împotriva Ucrainei.

Pe 26 august, în cel mai mare atac cu arme cu rază lungă de lovire, din tot războiului, forțele ruse au lansat 127 de rachete și 109 drone explozive. Din acel moment, rușii au menținut un ritm ridicat de lovire cu drone. Astfel, în 23 de zile au fost trimise împotriva Ucrainei 979 de drone în 19 atacuri. Media unui atac a ajuns la 51,5 de drone, iar media zilnică la 42,5 drone.

Intensificarea este una evidentă, deoarece chiar dacă se include atacul respectiv în perioada anterioară (28 iulie – 26 august, 29 de zile dar același număr de atacuri - 19), se obține o medie de 32 de drone la un atac și o medie zilnică de 21 de drone, pentru perioada respectivă.

În perioadele anterioare, ritmul de întrebuințare a dronelor Shahed era unul cu mult scăzut față de cel din prezent.

 

Două consecințe după ce atacurile asupra Ucrainei cu drone Shahed au atins un ritm și o intensitate fără precedent

 

2. -imagine fara descriere- (drona-iraniana-shahed-238_66131000.jpg)

I. O primă concluzie este că Rusia a reușit să crească semnificativ producția/importul de drone Shahed, pe care le trimit asupra Ucrainei din locurile tradiționale de lansare din Crimeea, Yeisk și Primorsko-Akhtarsk ambele pe malul Mării Azov, dar și din regiunea Kursk.

Vestea bună este că apărarea antiaeriană s-a adaptat la această intensificare prin găsirea unor metode eficiente de bruiaj împotriva semnalelor de comandă/direcționare ale dronelor.

Astfel, în ambele perioade analizate (26 august – 18 septembrie, 28 iulie – 26 august) rata de neutralizare a dronelor rusești la un singur atac a fost de peste 90%, înregistrând chiar cu o ușoară creștere în ultima perioadă.

Vestea mai puțin bună este că practic s-a dublat presiunea pe apărarea antiaeriană.

Stocurile de muniții ar putea să nu mai fie unele suficiente, iar armamentele să se uzeze accentuat. Evident și presiunea pe resursa umană a crescut și ea, dar posibil la un nivel care nu este încă unul îngrijorător.

II. O altă consecință negativă ar putea fi ajungerea pe front a unui număr în scădere de mijloace antiaeriene care să asigure protecția trupelor ucrainene care luptă în linia întâi. 

La nivel economic, sprijinul pentru Ucraina ar putea înregistra un bilanț negativ dacă pentru distrugerea dronelor Shahed se folosesc rachete antiaeriene, de regulă mai scumpe decât ținta pe care o lovesc.

Dacă la fiecare tip de muniție/metodă de luptă folosită de Rusia, Occidentul răspunde cu unele mai scumpe atunci, avantajul economic al lumii libere față de Rusia începe să se erodeze, iar atingerea unui nivel critic devine o chestiune de timp.

Din datele existente în surse deschise nu se poate aprecia dacă sunt motive de îngrijorare în acest sens sau dacă spirala negativă a început dar, este cert că dimensiunea economică a războiului a tot crescut în timp odată cu intensificarea acțiunilor de luptă și cu extinderea frontului.

Mijloace asimetrice de răspuns împotriva munițiilor rusești cu rază lungă de acțiune există. Dar ele nu sunt încă disponibile pentru Ucraina. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel