Rușii nu pleacă din Transnistria. Moscova transmite că retragerea trupelor 'va afecta reglementarea pașnică a conflictului'

Darius Muresan |
Data publicării:
transnistria
transnistria

Declarația președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, privind retragerea Grupului Operativ al Forțelor Ruse din Transnistria urmărește subminarea eforturilor pentru o soluționare pașnică a conflictului. Cel puțin acest lucru a fost declarat astăzi, 27 noiembrie, într-un briefing de către reprezentantul oficial al Ministerului de Externe rus Maria Zaharova.

Considerăm că această declarație are drept scop subminarea eforturilor de soluționare pașnică a problemei transnistrene", a spus Zaharova, potrivit portalului Deschide.md, care citează agenția de presă Tass.

Amintim că Adunarea Generală a ONU a adoptat în iunie 2018, cu 64 de voturi „pentru” și 15 „împotrivă” rezoluția Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană.

Ministrul moldovean de Externe de atunci, Tudor Ulianovschi, a declarat că Grupul Operativ de Trupele Ruse, pe scurt GOTR, staționează în continuare ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Anterior acesta a declarat că rezoluția vizează trupele ruse din cadrul GOTR, nu și pe cele de menținere a păcii. 83 de state s-au abținut de la votarea rezoluției.

În același context Chişinăul a solicitat statelor OSCE să susțină la ONU rezoluția privind retragerea trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova. Ambasadorul moldovean la Viena, Victor Osipov, a menționat că prin Declarația finală a Summitului OSCE de la Istanbul din 1999, statele participante au stabilit obligația de retragere a trupelor rusești de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, accentuând că acest proces, care inițial a înregistrat un progres notabil, ulterior a fost suspendat, iar așa-numitul Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR) a continuat să se afle ilegal, fără acceptul țării-gazdă, pe teritoriul Republicii Moldova.

„Necesitatea de a asigura paza stocurilor de muniţii de la Cobasna, care trebuie să fie evacuate şi lichidate, sau încercările de a face o legătură între GOTR şi trupele ruse de pacificare sunt tertipuri de justificare inacceptabile”, a declarat ambasadorul Osipov. 

Amintim totodată că Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov a promis în septembrie 2019 că Rusia va distruge munițiile de la Cobasna care au depășit termenul de exploatare. Procesul urma să fie realizat după normele ce funcționează în Federația Rusă, iar pregătirile ar fi trebuit să dureze un an. În prezent nu există semnale că Federația Rusă a făcut ceva pentru lichidarea munițiilor de la Cobasna. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel