În ultimele luni, forțele ruse au avansat extrem de lent, reușind să mute linia de luptă cu câțiva kilometri, iar asta cu eforturi financiare și umane foarte ridicate: probabil zeci de mii de militari eliminați, tone de muniție trase zilnic și mii echipamente militare pierdute în lupte. Forțele ucrainene s-au retras la fel de încet, disciplinate și organizate și au încercat să vândă scump fiecare centimetru de teritoriu pierdut.
Când a început contraofensiva ucraineană, imaginea s-a schimbat complet. Nu am mai vorbit de acțiuni care se poticneau după câțiva kilometri și teritorii câștigate după bombardamente care pulverizau obiective întregi. Nu, în doar câteva zile, rușii au pierdut o parte importantă din teritoriile ocupate în lunile anterioare.
Forțele ruse au experimentat o prăbușire completă a organizării și structurii lor de comandă în zona regiunii Kharkiv și au fugit în panică pentru a nu fi încercuite de forțele ucrainene care înaintau rapid, lăsând depozitele intacte pline cu muniție de artilerie, tancuri în stare de funcționare și multe alte echipamente.
Moscova a fost nevoită să admită înfrângerea pentru prima dată de la începutul războiului, deși la început s-a susținut că unitățile din nord-est doar „se repoziționau pentru a întări apărarea Donbasului”. Totuși, de regulă, unitățile care sunt redistribuite nu își lasă vehiculele și muniția ca un cadou către inamic.
Trompetele de la Kremlin sună diferit
Kremlinul a recunoscut pierderea unor teritorii cheie din Ucraina, sub presiunea numeroșilor bloggeri ultra-naționaliști militari care susțin operațiunea militară a președintelui Vladimir Putin, dar critică în mod deschis modul în care este condusă.
Deși sunt de acord cu regimul lui Putin pe o serie de probleme ideologice, analiștii din Federația Rusă sunt mai realiști în ceea ce privește situația de pe teren. Problemele sunt numeroase, de la eșecuri de informații și de decizie, până la problemele logistice.
Totuși, nu ar trebui exclusă și posibilitatea ca regimul de la Kremlin să încerce să pozeze în forța moderată, prin opoziție cu analiștii și moderatorii care cer în spațiul public măsuri mai radicale pentru a ”elibera” Ucraina definitiv de naziști.
Sateliții noștri trec o dată la 16 zile peste aceeași zonă
Unii analiști militari ruși care nu sunt în favoarea Kremlinului au explicat portalului de opoziție Meduza ce a mers prost în apărarea rusă a regiunii Harkiv.
Expertul militar Pavel Luzin subliniază că prima mare problemă a fost lipsa de informații - armata rusă nu era conștientă de pericolul iminent. „Spionajul electronic este limitat, recunoașterea aeriană se face cu drone, dar sunt doborâte rapid”, a spus Luzin.
”Cei doi sateliți ai noștri spion sunt autorizați doar pentru cartografierea misiunilor de lansare de rachete. În plus, acești sateliți trec peste aceeași zonă doar la fiecare 16 zile, așa că nu este posibil să primim date rapid”, a spus Luzin.
În ceea ce privește informațiile „open source”, care sunt utilizate masiv de Ucraina și serviciile occidentale, precum și de mass-media occidentală independentă, „pentru asta ai nevoie de oameni cu creier și de un sistem care să permită acestor informații să circule liber prin ierarhia militară”, el a explicat.Luzin.
În cele din urmă, să presupunem că au văzut ofensiva pregătindu-se. Ce trebuia făcut? De unde puteau lua oameni, tehnica? Au trecut șase luni și nu a mai rămas aproape nimic din armată.
Analistul și veteranul militar american Henry Schlottman a spus că pe Telegram circulau informații privind locul pe unde anume vor ataca ucrainenii, dar generalii ruși fie au crezut că vor putea face față atacului, fie nu au crezut informațiile de pe canalul Telegram.
„Știu că comandanții nu iau întotdeauna aceste informații în serios”, a spus Schlottman.
În ciuda eșecului serviciilor de informații, el crede că succesul contraofensivei se datorează în mare măsură problemelor de logistică.
"Dacă tancurile care au fost abandonate lângă Izium ar fi fost trimise la timp în zona de atac a Ucrainei, rezultatul ar fi putut fi diferit. Kupiansk ar fi putut rămâne în mâinile Rusiei", a spus Schlottman.
"Sunt pe front de jumătate de an și este posibil să demonteze unele tancuri pentru piese, astfel încât celelalte să poată continua să se miște".
Pavel Luzin a subliniat că armata rusă pur și simplu nu mai are rezerve de forță de muncă pe care să le poată folosi pentru operațiuni ofensive serioase. "Până în iulie, ei și-au pierdut capacitatea de a ataca", a afirmat Luzin.
„Acum (Forțele Armate ale Federației Ruse n.r.) înarmează marinarii: îi îmbracă în uniforme de camuflaj, le dau mitraliere, iar marinarii devin infanterie motorizată și tancuri”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News