Rușii mizează pe Pantsir-S1M pentru apărarea Podului Crimeea sau e doar un joc disperat de imagine?

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Pantsir-S1 / Rosoboronexport
Pantsir-S1 / Rosoboronexport

Imaginile publicate recent de canalul Telegram „Crimean Wind” relevă desfășurarea sistemului rusesc de apărarea antiaeriană la joasă înălțime Pantsir-S1M chiar pe Podul Crimeea, pod considerat o facilitate critică a cărei integritate are o semnificație majoră nu atât pentru aprovizionarea trupelor ruse care au invadat sudul Ucrainei, cât pentru moralul acestora și al armatei ruse în general.

Întărirea apărării podului peste Strâmtoarea Kerci cu acest sistem nu ar reprezenta în esență o știre, dacă versiunea de Pantsir identificată nu ar fi unica sau cel puțin printre extrem de puținele pe care Rusia le deține, iar rachetele speciale utilizate chiar ar fi disponibile.

Potrivit surselor ucrainene, imaginile din satelit ar fi identificat sistemul pe pod de cel puțin o lună, ceea ce ar evidenția o strategie pe termen lung pentru a proteja calea de comunicație rutieră și feroviară de potențiale atacuri ucrainene.

Imaginile de pe Telegram confirmă însă că varianta identificată este modelul de export cu cabină blindată montată pe șasiu KamAZ-53958, vopsită în camuflaj tip deșert, care este foarte probabil același exemplar-prototip prezentat anterior la parada rusă organizată în Tula în mai, de Ziua Victoriei, ulterior expus la forumul de tehnică militară „Armata-2024” de la începutul acestei luni, de lângă Moscova.

Anterior, în februarie, în cadrul expoziției internaționale de apărare și securitate “World Defense Show 2024” din Arabia Saudită, reprezentantul rus a anunțat că în acest an va fi pus în funcțiune un nou bloc de minirachete pentru complexul de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1M, o variantă modernizată Pantsir-S1 concepută pentru combaterea dronelor.

După ce reprezentantul rus a lăudat noul bloc al sistemului Pantsir-S1M, pentru că “permite creșterea de patru ori a încărcăturii de muniție și poate să lupte împotriva unui număr mare de ținte aeriene, în special împotriva dronelor”, acesta a mai precizat, ceea ce pare cel puțin surprinzător la acest moment, că tipurile de rachete destinate sistemului “nu se află încă în serviciul de luptă”, ci doar într-o serie de teste cu orizontul de finalizare 2025.

Rusia nu obișnuiește să nu scoată în evidență realizările moderne obținute, mai ales în pe durata războiului în curs și a sancțiunilor severe la care este supusă. O redirecționare a propagandei ruse către “psihologia inversă”, în sensul ținerii ascunse a unor succese tehnologice pentru a miza pe factorul surpriză, i-ar pune în mare încurcătură pe specialiștii ruși în dezinformare, care au o limită roșie privind tot ceea ce înseamnă afectarea imaginii puternicei armate ruse, fie și prin omisiune.

Este, așadar, puțin probabil ca rușii să producă deja rachetele necesare pentru Pantsir-ul modernizat și să nu facă din aceasta un eveniment mediatic, mai ales că sistemul de bază a ieșit cu imaginea grav șifonată nu doar în confruntările din Africa și Asia cu drona Bayraktar TB2, ci și în actualul război cu Ucraina.

Foarte probabil, rușii folosesc sistemul în regimul nemodernizat, doar ca rezervă, pentru intimidare și ca întărire a apărării antiaeriene a podului. Acest lucru ar explica de ce Pantsir-S1M este ca și expus pe pod, precum și de ce rușii și-au permis să renunțe 3-4 zile la serviciile lui pentru a-l prezenta la expoziția de la Moscova chiar în perioada 12-14 august, una extrem de intensă a atacurilor ucrainene cu drone după ofensiva din Kursk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel