Aleksandr Leonov, directorul NPO Maşinostroenia, a declarat agenţiei TASS, preluată de Reuters și Agerpres, că adoptarea rachetelor Zircon "nu este o procedură rapidă" şi implică "un anumit număr de teste", despre care nu a făcut precizări.
Rachetele Zircon, lansate de pe mare, au conform informaţiilor disponibile o rază de acţiune de 900 de km şi se pot deplasa cu o viteză de câteva ori mai mare decât a sunetului, ceea ce îngreunează apărarea împotriva lor.
De-a lungul anilor Rusia a insistat mult pe dezvoltarea rachetelor hipersonice, fiind probabil singurul capitol în care a avut un mic avans, nu doar cele Kinzhal cu lansare din aer, folosite intens și în războiul împotriva Ucrainei, dar și de tip Zircon cu bazare navală.
Rachete hipersonice rusești Zircon vs. portavioane americane
Până în prezent rachetele hipersonice Zircon, acestea au fost instalate doar la bordul fregatei Amiral Gorshkov, care a asigurat și testarea lor, efectuând 10 lansări asupra unor ținte navale și de coastă.
Un expert militar rus e sceptic însă că rachetele Zircon au capacitatea de a scufunda un portavion american. Asta în cazul total SF în care rachetele ar trece de grupul de luptă al unui portavion american și de sistemele de apărare.
În ceea ce privește Zircon, DefenseRomania cita în vara anului trecut un expert militar rus care transmitea și el un mesaj similar: Zircon mai are nevoie de timp. Potrivit lui Alexei Lenkov, expert și analist militar rus, 10 rachete Zircon, sau chiar mai multe, nu vor putea scufunda un portavion american. Desigur, scenariul e total improbabil, expertul rus precizând că rachetele ar fi oricum doborâte înainte de a lovi nava.
„10 rachete (n.r. - Zircon) nu vor scufunda un portavion american. Vor produce pagube, cel mai probabil nava va fi avariată, dar va fi capabilă să se întoarcă la bază, o capacitate a portavioanelor americane”, precizează la vremea respectivă expertul rus.
Pe de altă parte el consideră că torpilele TE-2 ar fi o opțiune mult bună decât Zircon împotriva portavioanelor, deoarece torpilele TE-2 pot lovi partea subacvatică a portavionului. Cu toate acestea pentru a străpunge decisiv blindajul navei ar fi nevoie între 10-20 de astfel de torpile, mai scrie sursa citată.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News