Rușii, loviți cu muniție românească. Obuzierele 2S1 Gvozdika ucrainene folosesc muniție produsă în România calibrul 122 mm (Video)

Obuzier ucrainean 2S1 Gvozdika
Obuzier ucrainean 2S1 Gvozdika

Pe rețelele de socializare a devenit viral un clip în care se poate sesiza cum obuzierele autopropulsate 2S1 Gvozdika ucrainene folosesc muniție românească.

E vorba de muniție explozivă calibrul 122. Ukraine Weapons Tracker a publicat imagini în care această muniție poate fi observată înarmând un obuzier autopropulsat sovietc de tip 2S1 Gvozdika.

Administratorii contului arată că e vorba de muniție românească calibrul 122 mm fabricată de Romarm în 2022.

 

 

 

România oferă ajutor militar consistent Ucrainei, dar o face în tăcere

 

Precizăzm că pe lângă muniția de 122 mm pentru obuziere Gvozdika, Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, și un cunoscător al arhitecturii de securitate din regiune, a confirmat pentru DefenseRomania în cadrul unei ediții a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic că țara noastră a reînceput producția de proiectile pentru piesele de artilerie de calibrul 152 mm pentru a ajuta Ucraina.

„E vorba de diferite muniții. Iar acum România a reînceput producerea obuzelor de calibru 152 pentru artileria ucraineană. Deși România nu mai producea astfel de muniție, s-a luat decizia de a reîncepe producerea și de a acorda ajutor din rezervele pe care le are România azi”, spunea în urmă cu o lună Anatol Șalaru.

Același lucru a fost anunțat și de presa ucraineană.

Amintim că, separat de muniția fabricată de Romarm și achiziționată de Ucraina, bulgarii au demarat o anchetă jurnalistică în care au demonstrat că în luna mai a acestui an, Bulgaria a exportat către România, „în secret” muniție. E vorba despre proiectile de 122 mm pentru lansatoare multiple de rachete BM-21 Grad, de 122 mm pentru obuziere Gvozdika, de 152 mm pentru obuziere Acacia, dar și de lovituri de artilerie de 130 mm. Toate acestea ar fi trebuit să ajungă către ucraineni, însă multe erau efectiv ruginite, fapt pentru care Romarm le-a întors.

Oficialii români nu au comentat niciodată aceste informații. Nu au confirmat nici faptul că s-a reluat producția de 152 mm, dar nici nu au infirmat aceste zvonuri. Același lucru l-au făcut și în ceea ce privește culoarele de tranzit și transportul militar spre Ucraina, precum și livrarea diferitelor tipuri de muniție, România preferând să ofere ajutorul militar fără prea mare „gălăgie”.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel