Din datele prezentate de oficialii ucraineni rezultă faptul că trupele ruse au lovit regiunea Cernihiv cu două rachete balistice Iskander-M, lansate din regiunea Kursk, și o rachetă de aviație dirijată Kh-59/69 lansată din regiunea Bryansk.
De asemenea, două bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3, aflate în spațiul aerian situat deasupra Mării Negre, au lansat două rachete de croazieră Kh-22/32 asupra unor ținte de pe Insula Șerpilor. În același timp, în spațiul aerian al Ucrainei s-au aflat și 64 de drone de atac de tip Shahed, lansate din regiunea Kursk, din zona Yeisk a Ținutului Krasnodar și de la Cap Chauda din Peninsula Crimeea.
În timpul luptelor aeriene, mijloacele armatei ucrainene (avioane, complexe de rachete antiaeriene, grupuri mobile de foc și stații de război electronic) au reușit să doboare 44 de drone de atac Shahed-131/136.
Trebuie remarcat faptul că armata rusă continuă să lovească ținte ucrainene aflate în proximitatea frontierelor României. După ce dronele rusești au evoluat în ultima perioadă în apropierea teritoriului românesc sau, în unele cazuri, chiar în interiorul acestuia, trupele ruse au intensificat și loviturile asupra Insulei Șerpilor din Marea Neagră.
Astfel, în urmă cu două zile, avioane de vânătoare Su-30SM și Su-35S au lansat șase rachete antiradar de tip Kh-31P asupra Insulei Șerpilor, iar în această noapte, în zona Mării Negre au reapărut bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3.
Acestea din urmă au mai atacat Insula Șerpilor cu rachete de croazieră Kh-22/32 și în noaptea de 24 august. Patru rachete rusești au vizat atunci infrastructura construită pe insulă de partea ucraineană.
Trebuie amintit că rușii au pierdut în aceste atacuri un avion Su-30MS. Direcția de informații militare a Ucrainei (HUR/GUR) a confirmat că forțele sale speciale au distrus un avion de vânătoare multi-rol rusesc Su-30SM prin lovirea acestuia cu un sistem MANPADS.
Loviturile repetate executate de Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse asupra Insulei Șerpilor confirmă faptul că Ucraina a încercat în ultimul timp să refacă obiectivele de infrastructură de pe aceasta.
După ce au controlat alternativ Insula Șerpilor de la începutul invaziei militare ruse în Ucraina, cele două părți păreau că au renunțat la acest teritoriu, care nu poate fi deținut decât cu pierderi foarte mari.
Importanța strategică a insulei face însă ca Rusia și Ucraina să încerce periodic să amplaseze diverse mijloace militare pe teritoriul aflat la numai câteva zeci de kilometri de granița României.
Surse: x.com, t.me.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News