“Fregata construită în Rusia este echipată cu 20 de sisteme navale fabricate în India și întrebuințează sistemul de rachete supersonice BrahMos. În plus, în prezent, Rosoboronexport și India implementează aproximativ 10 proiecte comune și discută mai multe proiecte noi doar în domeniul naval”, a declarat directorul general al Rosoboronexport, Alexander Mikheev, citat de agenția de presă Interfax.
Fregata Tushil (F70) a devenit a șaptea navă din cadrul Proiectului 11356 construite pentru India
Fregata INS Tushil, construită de ruși pentru India. Photo source: United Shipbuilding Corporation
Potrivit precizărilor acestuia, fregata Tushil (F70) a devenit a șaptea navă din cadrul Proiectului 11356 construită în Rusia pentru Forțele Navale indiene.
“Fregatele Proiect 11356 sunt nave multifuncționale, care, deși au un deplasament relativ mic, dispun de capabilități importante pentru combaterea țintelor de suprafață, terestre, subacvatice și aeriene. Astfel, Proiectul 11356 se încadrează perfect în evoluțiile moderne din domeniul construcțiilor navale”, a menționat directorul general al Corporației întrunite constructoare de nave, Andrey Puchov, prezent la ceremonia din Kaliningrad.
Pe 20 noiembrie 2018, Serviciul Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară din Federația Rusă a informat că Rusia și India au încheiat un contract pentru furnizarea a patru fregate Proiect 11356 către Marina indiană. Potrivit documentului, două nave sunt construite în Rusia, la Șantierul naval din Kaliningrad, iar alte două în India, la Goa Shipyard Limited.
Comentariul autorului: Inițial, Rusia a construit șase fregate Proiect 11356 pentru India. Primele trei nave de acest tip, Talvar (F40), Trishul (F43) și Tabar (F44) au fost construite la Șantierul naval baltic din Sankt Petersburg, începând din perioada 1999-2000. Următoarele trei, Tag (F45), Tarkash (F50) și Trikand (F51), au fost construite la Șantierul naval Yantar din Kaliningrad, începând din 2007-2008. Prima serie de trei fregate a fost lansată la apă în perioada 2000-2001, iar cea de-a doua în perioada 2009-2011.
Ulterior, partea rusă a decis să construiască alte trei fregate Proiect 11356, care au primit indicativul R, pentru Flota rusă din Marea Neagră.
Construcția primelor cinci nave de acest tip (Amiral Grigorovici, Amiral Essen, Amiral Makarov, Amiral Butakov și Amiral Istomin) a început, în perioada 2010-2013, la Șantierul naval Yantar din Kaliningrad. Cea de-a șasea navă, Amiral Kornilov, trebuia să înceapă să fie construită, la același șantier, în anul 2015.
India a convins Ucraina să continue livrarea turbinelor de gaz care asigură propulsia navelor
Fregata rusă Amiral Grigorovici, parte a proiectului 11356R
Însă, în urma evenimentelor din anul 2014, când rușii au anexat Peninsula Crimeea, Ucraina a refuzat să mai livreze turbinele pe gaz ce asigurau propulsia navelor, care erau produse pe teritoriul ucrainean.
În aceste condiții, din cele cinci fregate Proiect 11356R lansate deja în producție, Rusia a finalizat primele trei nave, pentru care apucase deja să primească sistemele de propulsie ucrainene. Amiral Grigorovici, Amiral Essen și Amiral Makarov au fost livrate Flotei ruse din Marea Neagră în martie 2016, iunie 2016 și decembrie 2017.
Amiral Butakov și Amiral Istomin, aflate în diverse stadii de producție, au fost conservate, iar începerea construirii fregatei Amiral Kornilov a fost abandonată.
În urma interesului manifestat de Marina indiană pentru continuarea înzestrării cu fregate Proiect 11356, autoritățile de la New Delhi au reușit să convingă oficialii ucraineni să furnizeze încă patru serii de turbine pe gaz, pentru producerea altor patru nave de acest tip.
Prin contractul încheiat între Rusia și India în 2018 s-a convenit ca primele două fregate să fie construite la Kaliningrad, prin finalizarea navelor Amiral Butakov și Amiral Istomin, iar următoarele două să fie construite de la zero, în localitatea indiană Goa.
Astfel, Amiral Butakov a devenit Tushil, fiind construită începând din anul 2019 și lansată la apă în 2021. Amiral Istomin a devenit Tamala, construită tot din 2019 și lansată la apă în acest an. Aceasta din urmă va fi livrată părții indiene în anul 2025.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News