Rușii își sacrifică avioane Su-34 și Su-35 în mod deliberat pentru a lovi cu bombe cu planare. Experții se tem că se pregătește un scenariu horror pentru Ucraina

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Su-34 rusesc. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Su-34 rusesc. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Luna trecută a fost cu siguranță cea mai neagră perioadă din istoria aviației militare ruse, fiind pierdute avioane Su-34 și chiar Su-35, pe bandă rulantă în Ucraina. 

La acestea se adaugă ca bonus două avioane A-50 AWACS, extrem de scumpe și de importante în arhitectura conflictului.

Dar revenind la avioanele de bombardament și de luptă, doar weekendul trecut au mai fost doborâte două Su-34, încheind o săptămână și o lună de coșmar pentru ruși.

Astfel, din datele prezentate de partea ucraineană rezultă că, pe parcursul lunii februarie și începutul acestei luni au fost doborâte 15 aeronave rusești, dintre care majoritatea  avioane de vânătoare-bombardament Su-34, Su-35S și un avion de avertizare timpurie și control A-50U AWACS.

În total, de la începutul invaziei militare rusești în Ucraina (24 februarie 2022), Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au pierdut aproximativ 25% din parcul de aeronave Su-34.

 

Și totuși, de ce își sacrifică rușii avioanele Su-34 și Su-35 în Ucraina? Răspunsul are legătură cu bombele cu planare iar experții se tem că rușii pregătesc un scenariu horror pentru Ucraina

 

2. Avion de t... (su-34_96670100.png)

Avion de tip Su-34 al Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

ISW a susținut într-un prim raport că succesele raportate de Ucraina a forțat aviația militară rusă să-și reducă numărul de misiuni. Însă ISW revine și spune că tactica rusă s-a schimbat din nou, fiind utilizate intens avioanele.

Su-34 lansează bombe cu planare, extrem de eficiente. Iar avioanele de bombardament sunt escortate de avioane Su-35, astfel că se explică doborârea lor în tandem.

Tot ISW a raportat în această săptămână că în ciuda pierderilor avioanele ruse continuă să se apropie de apărarea antiaeriană a Ucrainei pentru a lansa bombe cu planare. Aviația militară rusă efectuează peste 100 de astfel de misiuni zilnice.

Aceste atacuri sunt cu rachete și cu bombe de aviație adaptate prin montarea unor module de planare și dirijare și sunt extrem de eficiente. Distanța maximă de planare a bombelor de aviație rusești ghidate este de până la 70 km. Printre cele mai cunoscute bombe cu planare ruse sunt  FAB-250/500.

3. FAB-250/50... (1_94355600.jpeg)

FAB-250/500, instalată sub aripa unui Su-34

Bombele cu planare au o rază mai mare decât bombele convenționale și dispun, desigur, de aripi. 

Iar cu cât altitudinea de lansare a acestora este mai mare cu atât și raza de acțiune a bombelor e mai mare. Astfel se explică și faptul că avioanele rusești „urcă” mult pentru a lansa aceste bombe, fiind nu de puține ori doborâte.

Rușii își asumă însă pierderile, scrie Business Insider, în contextul eficienței acestor bombe. Sursa citată precizează că tactica aceasta a fost foarte eficientă la Avdiivka, citând experți în aviația militară.

Însă îngrijorător e că strategia rusă pare a fi epuizarea apărării antiaeriene a Ucrainei. Experții citați de Business Insider arată că apărarea antiaeriană a Ucrainei se epuizează rapid în lipsa ajutorului occidental iar acest lucru ar însemna că Rusia ar putea curând să dobândească supremația aeriană în Ucraina, ceea ce ar fi devastator la propriu și ar putea pune capăt războiului. Iată un alt motiv pentru care Occidentul trebuie să se miște rapid.

La Avdiivka se pare că pentru prima dată de la începutul invaziei de acum peste doi ani rușii au reușit să dobândească supremația aeriană.

CITEȘTE ȘI: Doborârea unui Su-34 este ușoară, lupta sistemelor Patriot utilizate de Ucraina este mai mult împotriva avioanelor ruseşti Su-35

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel