Rușii își refac aviația afectată de război. Ministerul rus al Apărării a primit un nou lot de avioane de vânătoare modernizate de tip Su-30SM2

Ionel Copcea |
Data publicării:
Avioane Su-30. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Avioane Su-30. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă a  a anunțat, pe 10.08.2024, că noi avioane de vânătoare multifuncționale Su-30SM2 au fost produse și transferate Ministerului Apărării.

 

 

,,Întreprinderea de Aviație din Irkutsk, parte a OAK din cadrul corporației de stat Rostec, a fabricat și predat Ministerului rus al Apărării noi avioane de vânătoare multifuncționale Su-30SM2. Tehnica de aviație a efectuat testele terestre și de zbor necesare și s-a îndreptat către locul de dislocare permanentă. Întreprinderea din Irkutsk îndeplinește la timp planul de producere a noilor avioane, în conformitate cu comenzile de stat pentru apărare”, se arată într-un comunicat de presă al OAK, preluat de agenția Tass.

Reprezentanții corporației au menționat că avioanele de vânătoare Su-30SM2 reprezintă o versiune îmbunătățită a aeronavelor Su-30SM aflate în serviciul de luptă al Forțelor Aerocosmice. Noile avioane au primit un set îmbunătățit de echipamente de bord (avionică).

Corporația a precizat că, datorită modernizărilor efectuate în conformitate cu specificațiile tehnice ale Ministerului rus al Apărării, capacitățile de luptă ale aeronavei au crescut.

,,În special, a crescut raza de detectare și identificare a țintelor aeriene. De asemenea, în dotarea avionului de vânătoare au fost introduse noi mijloace de distrugere de mare precizie, destinate lovirii țintelor aeriene, terestre și navale, la distanțe de câteva sute de kilometri”, au concluzionat reprezentanții OAK.

Comentariul autorului: În ultimii ani, Forțele Aerocosmice și Aviația navală din Federația Rusă au primit în dotare câte două loturi de avioane Su-30SM(2) pe an, fiecare incluzând câte patru aeronave. Primul dintre acestea a fost livrat în cursul verii (iunie-august), iar cel de-al doilea pe timp de iarnă (noiembrie-decembrie).

Astfel, lotul furnizat acum este primul din acest an, urmând ca o livrare similară să mai fie făcută până la sfârșitul anului.

Producerea și livrarea aeronavelor Su-30SM2 se face în baza unui contract încheiat între Ministerul rus al Apărării și OAK pe 25 august 2020 privind achiziționarea unui număr de 21 de avioane de acest tip.

Probabil că, noile avioane au fost introduse în dotarea Regimentului 689 Aviație de Vânătoare dislocat pe aerodromul Chkalovsk din Regiunea Kaliningrad. Acesta a primit primele patru avioane Su-30SM2 la sfârșitul anului 2023.

În luna iunie a acestui an, surse rusești au anunțat trecerea regimentului din compunerea Aviației navale a Flotei ruse din Marea Baltică în structura Armatei 6 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană - Sankt Petersburg a Regiunii Militare Leningrad.

În total, în perioada 2012-2024, Ministerul rus al Apărării a primit aproximativ 130 de avioane de vânătoare Su-30SM(2), din care peste 30 au fost livrate Aviației navale.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel