Rușii își întăresc prezența navală în estul Mării Mediterane. Fregata Neustrashimy a tranzitat Strâmtoarea Gibraltar și se îndreaptă spre portul Tartus din Siria

Ionel Copcea |
Data publicării:
Nava rusă Neustrashimy, photo: Wikipedia via Navy.mil
Nava rusă Neustrashimy, photo: Wikipedia via Navy.mil

Sursele de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare au informat că, pe 19.08.2024, un detașament de nave aparținând Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB), format din fregata Neustrashimy și petrolierul Yelnya, a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană.

Cele două nave rusești se îndreaptă spre portul sirian Tartus, urmând să îndeplinească misiuni în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse din estul Mării Mediterane.

Deocamdată, nu se știe dacă navele se vor deplasa direct spre Siria sau vor face escale în “țările prietene” ale Rusiei din zona Mării Mediterane.

Detașamentul de nave al FRMB a ieșit din Marea Baltică pe 04 iulie pentru executarea unui marș de lungă durată. La sfârșitul lunii iulie, cele două nave au efectuat o escală în portul Havan din Cuba.

Intrarea fregatei Neustrashimy în Marea Mediterană va contribui la întărirea prezenței navale rusești în regiune, care se află la un minim istoric.

Potrivit datelor aflate la dispoziție din sursele publice, în urmă cu aproximativ o săptămână, în portul Tartus și în estul Mării Mediterane se aflau următoarele nave de luptă și auxiliare rusești:

- submarinul B-588 Ufa (Flota rusă din Oceanul Pacific, FROP);

- fregata Amiral Gorshkov (417, Flota rusă de Nord, FRN);

- fregata Amiral Grigorovici (494, Flota rusă din Marea Neagră, FRMN);

- corveta Merkury (734, FRMN);

- petrolierul Akademik Pashin (FRN);

- petrolierul Viceamiral Paromov (FRMN).

Între timp, petrolierul Viceamiral Paromov al FRMN a părăsit Marea Mediterană, îndreptându-se probabil spre Marea Baltică.

Ultimele mișcări ale navelor rusești din Marea Mediterană au avut loc la sfârșitul lunii iunie. Mai întâi, din regiune au plecat două nave de luptă ale FROP, respectiv crucișătorul Varyag și fregata Mareșal Shaposhnikov, după care au intrat fregata Amiral Gorshkov și petrolierul Akademik Pashin.

Începând din anul 2013, Rusia menține o escadră în estul Mării Mediterane, formată, de regulă, din 10-15 nave de luptă și auxiliare. Potrivit unui ordin al președintelui Vladimir Putin, aceasta trebuie să încludă în permanență cel puțin o platformă purtătoare de rachete de croazieră Kalibr.

În prezent, deși gruparea navală rusă a rămas cu un minim istoric de numai cinci nave de luptă și auxiliare, între acestea se află trei platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr. În plus, fregata Amiral Gorshkov a FRN dispune la bord și de noile rachete hipersonice Zirkon.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel