Potrivit specialiștilor militari ruși, dislocarea noilor sisteme antiaeriene pe teritoriul Ucrainei ar viza întărirea apărării antiaeriene a grupărilor de trupe participante la operații, întrucât S-350 Vityaz dispune de un radar multifuncțional capabil să urmărească și să asigure lovirea țintelor aeriene la 360 de grade și care poate funcționa în complet autonom.
În imaginile difuzate de presa rusă privind decolarea unui avion de luptă Su-25 dintr-o bază aeriană din apropierea graniței cu Ucraina, se observă prezența complexului de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune S-350 Vityaz în zona pistei, marcând prima dată când acest sistem a fost desfășurat de Rusia în apropierea zonelor de operații din estul Ucrainei.
RUS Su-25 - Artificial intelligence upscaled 150% + dehalo + compression reverse + injection 25 to 60 FPS + 200% Slow Mo https://t.co/umRdIDMEoI pic.twitter.com/9mR1AZGmnh
— Dariusz Zawadzki (@Military_oO) August 12, 2022
Deși locul unde a fost filmat videoclipul nu a fost dezvăluit de armata rusă, detaliile din teren coroborate cu imagini recente din satelit corespund Bazei Aeriene Taganrog Țentralnîi (Centru) din Regiunea Rostov, utilizată de regulă de Regimentul 708 Aviație de Transport – Taganrog din cadrul Diviziei 18 Aviație de Transport – Orenburg.
Imaginile Google Earth, din februarie 2022, nu indicau prezența elementelor S-350 acolo, sau cel puțin nu lângă pista unde unul dintre lansatoare poate fi văzut în videoclip. Însă conform imaginilor obținute de Sentinel Hub pe 1 august evidențiază prezența acestora exact în pozițiile din imagini.
Stills from a new Russia MoD video on Su-25 operations against Ukraine. Several elements of a S-350 SAM system can be seen in the background, including a 50N6A fire-control radar, 96L6-TsP acquisition radar, & 2 launchers: 50P6 TEL(s) and/or 50P6T LLV(s).https://t.co/hOJizOJe5C pic.twitter.com/87HEBhee9f
— Guy Plopsky (@GuyPlopsky) August 14, 2022
Complexul S-350 care apare în videoclip include un radar de control al focului 50N6A, un radar de avertizare 96L6-ȚP un vehicul 50P6 cu sistemul de lansare și un vehicul 50P6T cu sistemul de transport și încărcare a rachetelor.
De la invazia Ucrainei din februarie, Taganrog a devenit o bază aeriană avansată importantă pentru elicopterele Forțelor Aerospațiale Ruse, dar Su-25 nu fuseseră observate anterior aici.
În februarie a fost semnalată prezența a șase elicoptere Ka-52 acolo, foarte probabil în contextul pregătirii invaziei. Potrivit unor informații recente, în prezent, în Taganrog este dislocată cel mult o escadrilă Su-25, cu aeronave aduse din Regimentele 18 și 368, posibil și 266, reflectând mai degrabă o insuficiență a acestora.
Comentariul autorului: Sistemul de apărare antiaeriană S-350 a fost introdus în dotarea Forțelor Armate ale Federației Ruse în anul 2020. Primul regiment dotat cu complexe antiaeriene Vityaz a fost trimis în Peninsula Crimeea. Acesta folosește rachete antiaeriene de tip 9M96, cu cap activ de autodirijare.
Complexul de apărare antiaeriană este considerat foarte eficient în lupta împotriva rachetelor de croazieră și a dronelor. Probabil, în acest scop a și fost dislocat aproape de teritoriul Ucrainei, unde funcționează deja sisteme antiaeriene cu rază lungă de acțiune (S-400 și S-300), precum și cu rază scurtă de acțiune (Pantsir).
S-350 Vityaz, ale cărui rachete au o bătaie de aproximativ 120 de kilometri, sunt considerate cu rază medie de acțiune. Acestea pot doborî ținte aeriene care zboară până la o altitudine de 30 de kilometri.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News