Rușii își apără Flota folosind drone FPV împotriva dronelor maritime ucrainene din Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Nave de război ale Flotei ruse din Marea Neagră în timpul unor exerciții navale. Sursa foto: Biroul de presă al Ministerului rus al Apărării.
Nave de război ale Flotei ruse din Marea Neagră în timpul unor exerciții navale. Sursa foto: Biroul de presă al Ministerului rus al Apărării.

Utilizarea masivă de către armata ucraineană a dronelor maritime de mare viteză în Marea Neagră a forțat Rusia să dezvolte noi tactici și metode pentru contracararea acestora. Una dintre ele constă în întrebuințarea elicopterelor, care au început să patruleze zona mării, protejând navele Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) și navele comerciale împotriva dronelor maritime ucrainene.

Până acum, dronele maritime descoperite au fost anihilate cu ajutorul mitralierelor de la bordul elicopterelor. Însă, progresul tehnologic și arta războiului nu stau pe loc și, prin urmare, lupta rușilor împotriva dronelor maritime ucrainene a fost dusă la un nou nivel.  

Pe Internet, a apărut un material video în care se prezintă modul în care soldații ruși din cadrul FRMN dezvoltă și testează de la bordul unui elicopter noi tactici pentru distrugerea dronelor maritime ucrainene. Din acesta rezultă să stelaje pentru drone FPV gata de utilizare, cu dispozitivele explozive aferente atașate, au fost instalate în interiorul lateral al aeronavei. (Video)

Cât de eficientă va fi utilizarea efectivă a dronelor FPV împotriva dronelor maritime nu este prea clar deocamdată. Cu toate acestea, partea rusă consideră că un astfel de know-how reprezintă direcția promițătoare pentru dezvoltarea conceptului de dronă interceptoare.

Dacă toate aspectele utilizării de drone FPV împotriva dronelor maritime vor fi rezolvate, iar întrebuințarea în luptă va confirma eficacitatea acestora, atunci în viitor acest concept poate fi dus la un nou nivel tehnologic. De exemplu, va fi posibilă interceptarea automatizată a unei ținte sau desfășurarea simultană a unui roi de drone FPV împotriva unei întregi flotile de drone maritime.

Sursa: topcor.ru.

Comentariul autorului: În ultima perioadă, rușii par să fi găsit antidotul împotriva dronelor maritime ucrainene în zona Mării Negre.

Cert este faptul că acestea nu au mai obținut rezultate notabile în ceea ce privește lovirea navelor de luptă rusești sau a infrastructurii FRMN.

Probabil că, un rol important în acest sens a fost jucat de loviturile repetate cu rachete Iskander și drone Geran-2 (Shahed) asupra facilităților din zona de coastă a Mării Negre, unde erau produse sau depozitate dronele maritime destinate armatei ucrainene. În același timp, imediat ce acestea au apărut pe mare, au fost distruse de mijloacele de luptă ale FRMN, în special de către elicoptere.

Cu toate acestea, navele rusești nu au revenit în Marea Neagră, în special în zona Sevastopol și în partea de vest a acesteia. Navele se află în continuare în portul Novorossiysk, de unde sunt scoase periodic pentru simularea contracarării unui atac ucrainean asupra bazei navale.

De asemenea, în portul Ochamchire din Abhazia, continuă lucrările pentru dezvoltarea infrastructurii în vederea primirii unor nave de luptă ale FRMN.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel