Rușii întrebuințează în Ucraina doar 20% din aeronavele Forțelor Aerocosmice

Ionel Copcea |
Data publicării:
Avioane de tip Su-35. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Avioane de tip Su-35. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

În cadrul unui interviu acordat jurnalistului ucrainean Dmitro Gordon, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yurii Ihnat, a declarat, pe 01.12.2023, că, deși Rusia întrebuințează aviația încă din prima zi a invaziei din Ucraina, până în prezent a fost folosit numai 20% din potențialul Forțelor Aerocosmice.

Potrivit precizărilor oficialului militar ucrainean, preluate de publicația rusă de propagandă topwar.ru, partea rusă a implicat în luptă numai aproximativ 300 de aparate aeriene pilotate din cele aproximativ 1.500 de avioane și elicoptere pe care le deține. Dintre acestea, aproximativ 30-40 de aparate de zbor sunt dislocate în baze aeriene de pe teritoriul Republicii Belarus.

În ceea ce privește numărul de aerodromuri de pe care piloții ruși decolează pentru îndeplinirea misiunilor de luptă în cadrul invaziei din Ucraina, Yurii Ignat a precizat că este vorba de o rețea cuprinsă între 30 și 40 de aerodromuri, din care cinci sunt dislocate în Peninsula Crimeea.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene a enumerate și principalele tipuri de aeronave din dotarea Forțelor Aerocosmice ale Rusiei, menționând că între avioane se află Tu-160, Tu-95, Tu-22M3, Mig-29, Su-24, Su-25, Su-27, Su-30, Su-34 și Su-35, iar între elicoptere Ka-52, Mi-24 și Mi-28.

Sursele rusești care au preluat această informație au adăugat faptul că, anterior, Ministerul britanic al Apărării a anunțat că Rusia a transferat aeronave AWACS de tip A-50 mai aproape de linia frontului. Acestea au fost angajate în indicarea țintelor pentru sistemele de apărare antiaeriană S-400. Specialiștii militari ruși estimează că partea rusă se teme de apariția în Ucraina a unor avioane de vânătoare din Occident, așa că s-a pregătit pentru întâlnirea lor, integrând sistemele de cercetare aeriană și de apărare antiaeriană.

 

Rusia încearcă să minimizeze impactul sosirii avioanelor F-16 în Ucraina

Un F-16AM al Forțelor Aeriene Regale Olandeze decolează de la Baza Aeriană Leeuwarden, Țările de Jos

La sfârșitul lunii august, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune portughez RTP, că, pentru a obține un avantaj pe cer în fața armatei ruse, Forțele Armate ucrainene ar avea nevoie de aproximativ 160 de avioane de vânătoare americane de tip F-16. După cum a precizat șeful regimului de la Kiev, până acum există acorduri privind furnizarea a 50-60 de avioane, dar, deocamdată, nu se știe când vor fi livrate acestea. Potrivit unor date preliminare, primele avioane F-16 ar putea apărea în Ucraina la începutul anului viitor, dar acest lucru nu este sigur.

Problema avioanelor de vânătoare occidentale destinate Ucrainei nu constă numai în capacitatea aliaților occidentali de a furniza Kievului avioane de luptă, ci și în instruirea piloților ucraineni pentru deservirea acestora și, cel mai important, în pregătirea infrastructurii necesare pentru operarea și întreținerea aeronavelor americane, care sunt considerate nu numai destul de pretențioase, ci chiar “capricioase”. Primele grupuri de piloți ucraineni se află deja la pregătire în baze aeriene din SUA și România, dar nu există informații despre durata acestor stagii de instruire.

Publicația rusă topwar apreciază că, în cazul în care cursurile de pregătire practică se vor desfășura într-un ritm accelerat, așa cum s-a întâmplat în cazul echipajelor ucrainene destinate utilizării vehiculelor blindate venite din statele membre NATO, atunci piloții vor sta la comenzile avioanelor de luptă fără a stăpâni în mod corespunzător procedurile de decolare sau aterizare. În plus, aceștia vor trebui să se confrunte cu “așii ruși”, care, în mare majoritate, iau parte la acțiuni de luptă încă de la începutul invaziei din Ucraina și care au participat anterior și la conflictul din Siria. De asemenea, echipajele sistemelor de apărare antiaeriană rusești au dobândit o importantă experiență practică în timpul îndeplinirii misiunilor din Ucraina.

Nici situația infrastructurii Forțelor Aeriene ale Ucrainei nu se află într-o postură mai bună. În ultimele săptămâni, Forțele Armate ale Rusiei au crescut numărul de lovituri cu arme de înaltă precizie asupra aerodromurilor ucrainene. În același timp, trupele ruse vânează și flota rămasă de aeronave sovietice din dotarea Forțelor Aeriene ucrainene. În ultimul timp, de exemplu, în rapoartele Ministerului rus al Apărării nu mai există informații despre elicopterele ucrainene doborâte, ceea ce înseamnă că acestea aproape s-au epuizat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel