Publicitate
Judecând după starea în care se află resturile, racheta a căzut în mare, așa că este greu de precizat cu exactitate locul al prăbușirii. Mass-media ucraineană presupune că aceste resturi provin de la una dintre rachetele folosite de către Forţele Armate Ucrainene pentru a lovi facilitaţi militare ruse din Crimeea.
Este demn de remarcat faptul că, în orice caz, pentru a ajunge în Marea Azov, rachetă ar fi trebuit să treacă de sistemul de apărare aeriană al Rusiei.
Designul distinctiv al fuzelajului, al flapsurilor și al duzei motorului cu reacție sugerează că este vorba despre o rachetă de croazieră ucraineană Neptun. Cu toate acestea, este dificil de stabilit pe baza acestor imagini dacă racheta a fost fabricată înainte sau în timpul invaziei declanşate de Rusia împotriva Ucrainei.
De asemenea, nu se știe dacă este vorba de versiunea originală anti-navă a rachetei R-360 sau de una dintre versiunile modificate ale acesteia pentru a lovi ținte terestre.
Modernizarea rachetei de croazieră R-360 Neptun
În luna aprilie a anului 2023, un reprezentant al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat pentru publicaţia americană The Drive, sub rezerva anonimatului, că industria ucraineană de apărare lucrează la modificarea rachetei anti-navă Neptune - noua versiunea a rachetei urma să fie configurata pentru a lovi ținte terestre.
Ca parte a proiectului, racheta R-360 Neptune urma să primească un nou sistem de ghidare, care nu fusese încă dezvoltat la începutul invaziei ruse. În special, erau necesare anumite tipuri de cipuri pentru a completa sistemul, dar acesta era aproape de finalizare.
Publicația relatează că noua rachetă poate fi lansată de la același lansator ca și până acum. Ea are o rază maximă de acțiune de 400 de kilometri și un focos care cântărește 330/350 de kilograme (150 de kilograme pentru versiunea anti-navă).
Oficialul ucrainean a precizat atunci că Ucraina a dezvoltat un sistem de ghidare bazat pe GPS care direcționează racheta către o țintă prestabilită. În timpul ultimei părți a zborului, sistemul de ghidare în infraroșu al rachetei caută și captează ținta pe baza unei imagini preîncărcate în sistem. În cazul în care obiectele găsite nu corespund țintei indicate, racheta nu efectuează atacul.
Potrivit oficialilor ucraineni, o modificare a rachetei Neptune pentru atacuri la sol a fost deja folosită de mai multe ori pentru a lovi ținte rusești aflate în Crimeea ocupată.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News