Rușii folosesc o armă nouă în Ucraina: Prima rachetă de croazieră cu aer-sol de tip H-50 a lovit un obiectiv din regiunea Zaporojie

Ionel Copcea |
Data publicării:
Imagine ilustrativă / Racheta Izdelie 720 este prototipul noii rachete Kh-50 pentru producția de serie. Sursa Foto: Defense Express.
Imagine ilustrativă / Racheta Izdelie 720 este prototipul noii rachete Kh-50 pentru producția de serie. Sursa Foto: Defense Express.

Portalul rusesc de propagandă topcor.ru a anunțat că, în cursul nopții de 25.08.2023, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au executat un atac cu arme de înaltă precizie asupra unor obiective militare amplasate în partea controlată de autoritățile de la Kiev a regiunii Zaporojie. Pentru prima dată, în timpul atacului a fost întrebuințată noua rachetă de croazieră cu aer-sol de tip H-50.

După cum au informat canalele de monitorizare ucrainene, o explozie puternică s-a produs la o instalație militară în jurul orei 23:00. Aceasta a fost resimțită în localitatea Zaporojie și în suburbiile sale. Aparent, a fost vorba despre detonarea unei cantități mari de explozibili, ceea ce indică faptul că racheta rusească a lovit un depozit mare de muniții.

Racheta de croazieră “invizibilă” de tip H-50 este una dintre cele mai recente evoluții ale Compexului Militar Industrial din Federația Rusă. Acesta este unul dintre cele mai închise proiecte, așa că se știu foarte puține lucruri despe el, iar caracteristicile tehnico-tactice ale rachetei sunt ținute secrete. Se cunoaște doar că este vorba despre o rachetă de croazieră subsonică, cu rază medie de acțiune, la proiectarea căreia a fost folosită tehnologia stealth. Pentru lansarea rachetelor de acest tip, în anul 2018, a fost modificat un bombardier cu rază lungă de acțiune Tu-22M3.

Pe lângă prima întrebuințare în condiții de luptă reale a rachetei secrete H-50, în timpul nopții trecute, împotriva unor ținte terestre din sudul Ucrainei au fost folosite și rachete de croazieră de tip Kalibr și drone kamikaze Geran. Cel puțin cinci “sosiri” au fost raportate în regiunea Odesa.

Partea ucraineană a confirmat faptul că, pe timpul nopții, au fost efectuate atacuri rusești cu două rachete de croazieră de tip Kalibr, două rachete de croazieră H-59 și o dronă Shahed-136/131. Potrivit reprezentanților ucraineni, toate aceste mijloace au fost doborâte.   

Comentariul autorului: Apariția rachetelor de croazieră pe frontul din Ucraina nu reprezintă o surpriză, fiind vorba despre un eveniment așteptat. Astfel, în  cadrul unui briefing desfășurat pe 13.04.2023, șeful Direcției Principale Operații aparținând Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, general de brigadă Alexei Gromov, anunțase că, în scurt timp, Rusia intenționează să înceapă producerea în serie a rachetelor de croazieră de tip H-50. Potrivit precizărilor sale, în Rusia era planificat ca producerea în masă a noilor rachete să înceapă în luna iunie, în așa fel încât trupele ruse să poată începe utilizarea lor în toamna acestui an.

În ceea ce privește racheta H-50, trebuie spus faptul că este vorba despre o rachetă de croazieră operativ-tactică, cu o bătaie de aproximativ 1.500 de kilometri. Aceasta este destinată pentru distrugerea obiectivelor terestre, inclusiv a celor aflate în fortificații puternice. În calitate de platforme purtătoare vor fi întrebuințate bombardierele strategice Tu-160M și bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3M.

Rădăcinile versiunii moderne a rachetei se întind până în anii optzeci ai secolului trecut. Concentrându-se mai mult asupra armelor nucleare, în Uniunea Sovietică a fost creată mai întâi racheta de croazieră H-55. Este vorba despre o rachetă cu focos nuclear, ce putea străpunge sistemul de apărare aeriană al adversarului, la o distanță de până la 3.500 de kilometri, datorită expunerii reduse și a zborului la altitudine foarte mică, ce urma formele de relief.

După dizolvarea fostei URSS, Federația Rusă a continuat seria H, dezvoltând racheta H-101, pe baza rachetei H-55. Rușii susțin că, datorită preciziei ridicate, aceasta poate să cadă într-un cerc cu diametrul de 6-10 metri, la o distanță de 1.000 de kilometri.

Ulterior, pe baza rachetei H-101, a fost creată racheta H-102, cu focos nuclear.

În cele din urmă, constructorii ruși au combinat cele mai bune soluții din programul H-100 și au dezvoltat o rachetă mai simplă și mai ieftină pentru aeronavele strateegice: H-50. Aceasta are o lungime de numai șase metri și o greutate de 1.600 de kilograme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel