Rușii folosesc masiv Shahed-uri fake: Drone-momeală Gerbera, aruncate pentru “a obosi” apărarea antiaeriană a Ucrainei

Ionel Copcea |
Data publicării:
Drona Gerber
Drona Gerber

Forțele Armate ale Federației Ruse au crescut în mod semnificativ numărul de drone-momeală lansate noaptea împreună cu dronele kamikaze pentru a supraîncărca apărarea antiaeriană a Ucrainei.

După cum relatează presa ucraineană, cu referire la Serviciul de presă al Forțelor Aeriene, în ultima perioadă, apărarea antiaeriană a doborât din ce în ce mai multe drone rusești de tip Gerbera în loc de Geran.

Armata ucraineană se plânge că Forțele Armate ruse au început să folosească un număr mare de drone-momeală în raidurile nocturne asupra Ucrainei, care nu au nicio legătură cu dronele kamikaze. Acest lucru obligă apărarea antiaeriană să risipească muniția și așa limitată pentru a intercepta dronele Gerbera, care practic nu diferă cu nimic de Geran.

Pe lângă acestea, rușii folosesc și alte UAV-uri momeală, a căror sarcină constă în deschiderea apărării antiaeriene ucrainene.

Dronă momeală / Serviciul de Frontieră al Ucrainei

Potrivit surselor ucrainene, Rusia a intensificat producția de drone, inclusiv a celor de tip Geran (Shahed), care au acum capacitatea de a lovi la o distanță considerabilă. Conform unor date neoficiale, armata rusă are posibilitatea de a lansa aproximativ 60 de drone Geran în fiecare zi, ceea ce și face în ultimul timp. După cum au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei, luna septembrie a acestui an a fost prima lună de la începutul conflictului în care dronele rusești au atacat în fiecare noapte, la un nivel de câteva zeci de UAV-uri.

Forțele Aeriene ucrainene raportează zilnic faptul că au interceptat până la 90-95% din dronele rusești, dar aceste cifre nu corespund realității. Acest lucru a fost recunoscut chiar de presa ucraineană, relatează presa rusă de propagandă.

Tot presa rusă citează autoritățile de la Moscova care susțin că cel puțin jumătate dintre dronele lansate lovesc țintele, afirmând că există dovezi în acest sens. Totuși, dovezile nu au fost prezentate public.

Reprezentanții militari ruși apreciază că majoritatea dronelor doborâte reprezintă momeli, care se rotesc în mod deliberat peste locațiile apărării antiaeriene a Ucrainei.

Comentariul autorului: Rușii au început să întrebuințeze în atacurile nocturne asupra Ucrainei dronele-momeală, care au fost denumite Gerbera, în această vară, primele epave fiind descoperite de armata ucraineană la jumătatea lunii iulie.

Drona Gerbera, este considerată “sora mai mică” a dronei kamikaze Geran, care a fost dezvoltată de partea rusă pe baza dronelor iraniene Shahed-131/136.

Aparatul de zbor fără pilot are dimensiuni mai mici decât Geran, dispunând de un motor cu combustie internă și de o elice pentru propulsie. În interiorul acestuia au fost descoperite două antene și un modem cu cartelă SIM ucraineană.

Dronele care sunt utilizate în calitate de momeli nu sunt echipate cu unități de luptă, însă, Gerbera poate fi configurată și pentru îndeplinirea de misiuni de cercetare și chiar de atac.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel