Rușii extind nomenclatorul munițiilor folosite în Ucraina (Video): Grom-E1, o combinație între bombă și rachetă de aviație, a fost utilizată pentru bombardarea regiunii Harkov

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Luni, 03.09.2024, presa rusă a semnalat faptul că, pentru prima dată de la începutul ostilităților din Ucraina, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au întrebuințat o combinație de bombă și rachetă de aviație, denumită Grom-E1. Aceasta a fost folosită pe 31 august, pentru lovirea unei ținte din regiunea Harkov.

Informația a fost confirmată și de primarul Harkovului, Igor Terekhov. Într-un mesaj postat pe canalul său de Telegram, acesta a precizat că rușii au utilizat pentru atac un hibrid între o rachetă dirijată și o bombă de aviație.

“După o scurtă perioadă de calm, la sfârșitul lunii august, Rusia și-a intensificat din nou atacurile asupra Harkovului”, a scris Terekhov.

De asemenea, în timpul unui interviu acordat jurnaliștilor de la televiziunea ucraineană, șeful Parchetului regional Harkov, Spartak Borisenko, a menționat că un bombardier rusesc de tip Su-34 a acționat în calitate de platformă pentru lansarea noii muniții. Potrivit acestuia, aeronava, care s-a aflat pe teritoriul Federației Ruse, în regiunea Belgorod, a lovit un obiectiv din districtul Slobodsky din Harkov.

Borisenko nu a spus exact spre ce obiectiv au direcționat rușii racheta Grom-E1, dar a precizat că explozia provocată de aceasta a afectat clădiri administrative și unități de producție. După cum a declarat acesta, armata rusă ar mai fi folosit și anterior acest tip de muniție pentru a lovi ținte din Harkov.

Șeful Parchetului din Harkov a adăugat că greutatea focosului rachetei este de 315 kilograme, iar bătaia acesteia este de 120 de kilometri.

,,Această rachetă este mai puternică și mai precisă decât bomba de aviație FAB-500”, a spus Borisenko.

Anterior, presa ucraineană a informat că, pe 30 august, Forțele Armate ale Federației Ruse au atacat ținte din Harkov, folosind bombe de aviație cu corecție (KAB).

Comentariul autorului: Grom-E1 este cea mai recentă dezvoltare rusească, fiind creată pe baza rachetei Kh-38 (introdusă în dotare în 2013). De fapt, aceasta este o încercare a rușilor de a-și transforma bombele FAB în arme de înaltă precizie. Rușii poziționează acest tip de muniție ca un analog al JDAM-ER american.

Racheta a fost dezvoltată de corporația rusă Armament tactic de rachete, care a creat și UPAB-1500V și alte tipuri de muniții de aviație.

Prima demonstrație a rachetei a avut loc în anul 2015. Ulterior, patru ani mai târziu, s-a anunțat că testele pentru Grom-E1 și Grom-E2 au fost finalizate.

Pentru dirijarea Grom-E1 este folosit un sistem de navigație inerțială și prin satelit, iar printre tipurile de ținte vizate se numără “ținte terestre ușor vulnerabile, cu coordonate cunoscute”.

Specialiștii în domeniul militar apreciază că Grom-E1 este o armă periculoasă, dar, cu toate acestea, așa cum se întâmplă adesea cu noile evoluții, în special în rândul rușilor, nu este suficient de fiabilă. Potrivit acestora, Grom-E1 nu va deveni cu siguranță un argument decisiv în Ucraina, deoarece rușii au o cantitate limitată de astfel de muniții.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel