Cum vrea Armata rusă să ”elibereze” Ceasiv Yar: Rachetele termobarice TOS-1A rad blocuri întregi în câteva zeci de secunde

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
TOS-1A
TOS-1A

Forțele de ocupație ruse continuă să distrugă Chasiv Yar în regiunea Donețk.

Metodele Rusiei de a duce un război nu au nicio legătură cu vreo convenție privind conduita unei armate într-un conflict. 

Până să ajungem la armele termobarice folosite zilele acestea pentru a distruge blocuri de locuințe (unde, oricum, nu mai există demult populație civilă), creionăm câteva dintre acțiunile de vitejie ale măreței Armate ruse:

  • invazia rusă din primele zile, desfășurată prin zona de excludere a Centralei nucleare de la Cernobâl;

  • crimele documentate de la Bucea; distrugerea teatrului din Mariupol - marcat ca adăpostind civili,

  • nenumăratele cazuri de tortură a prizonierilor ucraineni;

  • ocuparea centralei atomo-electrice Zaporoje, un obiectiv nuclear civil care nu a fost apărat cu echipament greu de armata ucraineană;

  • distrugerea barajului de la Nova Kahovka care a provocat un dezastru ecologic în regiune;

  • folosirea civililor ca scut uman prin amplasarea echipamentelor radar și antiaeriene în apropiere de zonele utilizate de civili (vezi situația din Crimeea, unde sistemele rusești sunt dislocate lângă plajele pline de turiști).

TOS-1A ”Solntsepyok

TOS-1A Solntsepek. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Revenind la fapte de arme ale militarilor ruși, filmări ale atacurilor ocupanților arată cum rușii vor să ”elibereze” Ceasiv Yar (termen folosit de propaganda rusă când vorbește de cucerirea unui oraș ucrainean) folosind TOS-1A ”Solntsepyok.

Așa cum arăta și DefenseRomânia, sistemele de lansare multiplă TOS-1A ”Solntsepyok” trag câteva zeci de rachete termobarice și sunt, de obicei, montate pe șasiul tancului T-72.

Munițiile termobarice sunt extrem de distructive, sunt bombe cu vid interzise care aspiră tot oxigenul din mediu și creează o explozie devastatoare. Raza sa de acțiune este de maxim 10 kilometri.

Filmările au fost prezentate de militarii din Brigada mecanizată 24 din cadrul Forțelor terestre ucrainene, și preluată de media ucraineană.

"Ocupanți bombardează fără milă Ceasiv Yar cu sistemele de aruncătoare de flăcări (sisteme de rachete termobarice TOS-1A) Solntsepyok - aceasta este o armă teribilă care trage proiectile termobarice reactive. Urmărește videoclipul distrugerii orașului ucrainean de către TOS-1A. Întreaga lume ar trebui să vadă asta", se arată în comentariul Brigăzii mecanizate 24 , unitate care a fost recent redistribuită pentru a întări apărarea în zona Ceasiv Yar.

Forțele de apărare ale Ucrainei i-au împins pe invadatorii ruși din micro-districtul „Kanal” din orașul  Ceasiv Yar, regiunea Donețk. Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al grupului operațional-strategic de trupe Hortytsia, a raportat acest lucru într-un comentariu către Unian. Potrivit lui Voloșin, nu există forțe de ocupație în acel cartier.

Militarii Brigăzii Mecanizate 24 dețin așezarea, iar cele mai aprige lupte continuă în zona canalului Siverski Doneț - Donbas, se mai arată în comentariul publicației.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel