Capacitatea avioanelor rusești de a opera la adâncimi de peste 100 de kilometri în spațiul aerian ucrainean din apropierea liniei frontului fără pierderi semnificative este un indiciu că apărarea aeriană ucraineană din această zonă nu este în prezent suficientă pentru a constrânge sau a descuraja avioanele rusești să opereze pe linia frontului.
În materialul video de mai jos puteţi observa un avion de atac rusesc Su-25 care operează în apropiere de oraşul ucrainean Chasiv Yar. După cum precizează şi analistul OSINT Rob Lee, acesta este un semn clar al lipsei de sisteme de apărarea antiaeriană cu care se confruntă ucrainenii.
Video of Russian Su-25 attack aircraft operating close to Chasiv Yar. A clear sign of a lack of Ukrainian air defense ammunition. https://t.co/Cknvg79W0Chttps://t.co/gNVH8B0JaP pic.twitter.com/eVEqPQJG11
— Rob Lee (@RALee85) April 18, 2024
Capacitatea Ucrainei de a efectua atacuri cu rază lungă de acțiune asupra aeronavelor strategice rusești angajate în luptă ar putea limita temporar operațiunile aeriene rusești, așa cum a făcut în trecut cu aeronavele tactice.
Totuși, această capacitate de atac nu poate compensa lipsa critică de mijloace de apărare aeriană cu care se confrunta în prezent Ucraina. Forțele ucrainene trebuie să analizeze cu atenţie cum să aloce puţinele mijloace lor de apărare aeriană pe care le au. Acest lucru are un cost semnificativ asupra modului în care ucrainenii reuşesc să reziste pe linia frontului.
Rusia are intenţia de a cuceri orașul Harkov
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a semnalat recent ca Rusia are intenţia de a cuceri orașul Harkov într-o viitoare operațiune ofensivă, fiind primul oficial de rang înalt de la Kremlin care a identificat în mod direct orașul ca fiind un posibil obiectiv ţintă, în urma recentelor avertismente ucrainene potrivit cărora forțele rusești ar putea încerca să cucerească orașul începând cu vara anului 2024.
Oficialii ucraineni au anunțat că forțele ucrainene au doborât pentru prima dată un bombardier strategic rusesc Tu-22M în timp ce acesta efectua atacuri cu rachete împotriva Ucrainei în noaptea de 18-19 aprilie, iar acest incident ar putea constrânge modul în care Rusia își desfășoară campania de atacuri împotriva Ucrainei.
Cu toate acestea, capacitățile ucrainene de apărare aeriană rămân limitate și degradate, permițând avioanelor rusești să opereze liber, fără amenințare, în anumite zone critice ale frontului.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat că Ucraina are urgent nevoie de muniție pentru sistemele de artilerie, sisteme de apărare aeriană, sisteme de artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă, în condițiile în care atacurile rușilor continuă din cauza întârzierilor în ceea ce privește asistența militară americană.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News