Rușii avansează în Donețk, dar cu ce costuri? Fost comandant al Batalionului ucrainean ”Aydar”: Luptele de stradă provoacă rușilor cele mai mari pierderi

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata ucraineană
Armata ucraineană

Pe 8 octombrie, armata ucraineană a raportat că ocupanții ruși au intrat în periferia de est a localității Torețk, iar pe 11 octombrie, Forțele Armate ucrainene mai controlau 40-50% din teritoriul Toretsk.

Forțele ruse controlează deja o parte importantă din Toretsk și  continuă să avanseze, distrugând orașul cu foc continuu de artilerie. Anastasia Bobovnikova, purtătoarea de cuvânt a grupului operațional-tactic „Luhansk”, a confirmat estimările analiștilor de la DeepState, care anunțau că rușii au avansat în apropiere de Nevski, Vodyanyi, Zolota Niva, Priyutny și în Toretsk. 

"Din păcate, trebuie să recunosc că așa este. Inamicul folosește tactici de artilerie: distruge sistematic cartierele, dar în Toretsk mai există case - sunt chiar și unele cartiere", a spus ea.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate a adăugat că avansează acolo unde  forțele ucrainene nu se mai pot ascunde, întrucât nu există adăposturi.

„Lupta se desfășoară literalmente pentru fiecare intrare, pentru fiecare stradă. Vedem că cartierele de est și sud-est ale orașului sunt acum ocupate de inamic. Cu toate acestea, există lupte active pentru cealaltă parte a orașului. inamicul de acolo”, a spus Bobovnikova, citată de Unian.

Potrivit acesteia, tacticile alese de inamic în încercarea de a pune mâna pe Toretsk din regiunea Donețk sunt eficiente.

Ea a subliniat că rușii iau cu asalt pozițiile apărătorilor ucraineni în grupuri mici de 5-7 persoane. În același timp, inamicul „se infiltrează” sub acoperirea mortierelor , artileriei și dronelor:

"Tactica folosirii grupurilor mici de infanterie și-a arătat eficiența, au multă forță de muncă, nimeni nu o numără. De aceea le pot arunca la nesfârșit. Viața lor nu valorează nimic, echipamentul este puțin mai scump, așa că suntem nu observăm echipamentul acum”.

 

”La Torețk au loc lupte de stradă”

Harta luptelor din estul Ucrainei, Torețk, 14 octombrie 2024

Yevhen Dikiy, veteran al războiului ruso-ucrainean și fostul comandant al companiei batalionului ”Aydar”, estima că bătălia pentru Toretsk a intrat deja în stadiul bătăliilor prelungite de stradă. ”Se duc lupte pentru fiecare bloc, pentru fiecare casă. Asta s-a întâmplat în Soledar, asta s-a întâmplat în Bahmut, asta s-a întâmplat în Avdiivka, Vovceansk”, a spus Dykiy, pentru NewVoice.

Veteranul ucrainean a amintit că luptele de stradă din orașe sunt extrem de dificile pentru apărătorii ucraineni, dar astfel de bătălii sunt benefice din punct de vedere strategic.

”Acestea sunt, de fapt, cele mai teribile bătălii care au loc – bătălii de contact, în clădirile urbane.

Totuși, strategic, luptele de stradă ne sunt benefice. După cum au arătat toate practicile anterioare, rata pierderilor este cea mai benefică pentru noi în luptele de stradă. Niciodată nu au fost mai puțin de 1 la 8, iar uneori de la 1 la 12 și chiar de 1 la 16. Dar luptele de stradă sunt obositoare și pentru apărătorii noștri”, explică ofițerul ucrainean. 

Potrivit acestuia, ucrainenii vor încerca să provoace pierderi maxime rușilor și se vor retrage în ultimul moment.

”Știm să stăm în clădire. Știm să ne retragem, astfel încât rușii să plătească pentru fiecare punct. Și ținând cont că baza strategiei noastre în Donbas este tocmai o retragere lentă la prețul maxim pentru inamic, în acest sens este clar că ne vom ține de Toretsk și acele bătălii din Toretsk cred că vor fi cel mai aprige în viitorul apropiat”, estimează Dykiy.

 

Mașina de tocat carne a Rusiei își arată eficiența

 

3. Armata rus... (armata-rusa_57589900.png)

Termenul este utilizat pe scară largă pentru strategia militară a Rusiei în campania sa de cucerire a Donbassului, în care Moscova sacrifică zeci de mii de militari ruși pentru a obține avansuri teritoriale. În ultimele luni amploarea pierderilor în rândul rușilor din Donbas a devenit fără precedent. 

Potrivit informațiilor americane, august și septembrie au devenit cele mai sângeroase luni ale războiului: peste 1.200 de ruși au fost uciși și răniți în fiecare zi.

Totuși, oricât de sinucigașă ar fi această strategie, nu este lipsită de efect, notează The Times, deoarece, potrivit organizației de informații Black Bird Group, în ultimele două luni, Rusia a cucerit teritoriu într-un ritm care nu a mai existat de la începutul invaziei din februarie-martie 2022.

„Oamenii pe care îi trimit în aceste raiduri nu sunt adevărate unități de luptă și sunt slab pregătiți”, spune Andrii, un parașutist al uneia dintre brigăzile aeriene care apără linia frontului de lângă Kurakhov. „Dar epuizează rezerva noastră de muniție”, recunoaște acesta. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel