Au trecut la următorul nivel: Rachete rusești Iskander au ras clădirea Institutului Militar de Comunicații din Poltava, în cel mai mortal atac din 2024

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem Iskander / ministerul rus al apărării
Sistem Iskander / ministerul rus al apărării

Rușii au efectuat marți un atac devastator în Poltava. O instituție de formare militară și o instituție medicală învecinată au fost lovite în atac, în timp ce clădirea Institutului Militar de Comunicații, potrivit președintelui Zelenski.

Marți, Rusia a lovit orașul Poltava cu două rachete balistice. A fost atât de puțin timp între sirena raidului aerian și sosirea rachetelor, încât oamenii au fost răniți în drum spre adăposturile de protecție civilă. „Imaginați-vă că sunteți la etajul șase și aveți două minute să fugiți”, explica situația, pentru BBC, deputatul ucrainean Oleksiy Honcharenko.

Autoritățile ucrainene au anunțat că cel puțin 51 de persoane au fost ucise și mai mult de 270 au fost rănite în timpul atacului de la Poltava. Ultima actualizare a serviciilor de urgență arată că 53 de persoane au fost ucise și alte 298, rănite.

La începutul verii, Rusia a vizat un aerodrom din regiunea Poltava, pretinzând că a distrus avioane de război ucrainene. Dar atacul de astăzi a lovit orașul însuși, distrugând parțial o clădire, îngropând oamenii în dărâmături.

Poltava este un oraș din centrul-estul Ucrainei care nu se află tocmai în linia întâi (la aproximativ 140 km de granița cu Rusia), dar are facilități militare importante, inclusiv centre de antrenament. Există rapoarte conform cărora Rusia a folosit drone de recunoaștere înainte să aibă loc această lovitură cu rachete.

 

Atacul de marți din Poltava

Canalele rusești pro-război Telegram raportează că rachete balistice Iskander-M - cu o rază de acțiune pretinsă de până la 500 km - au lovit un centru de antrenament pentru militari și că victimele erau cadeți. O instituție de învățământ și o instituție medicală învecinată au fost lovite în atac, în timp ce clădirea Institutului Militar de Comunicații a fost, de asemenea, parțial distrusă, a spus Zelenski.

Canalul Rybar, în mod normal, bine informat, spune că „în urma atacului, specialiștii valoroși în comunicații și război electronic au fost eliminați”.

Dar rachetele balistice precum Iskander sunt mult mai greu de contracarat din cauza vitezei și a traiectoriei parabolice către țintă, ceea ce face ca orice interceptare să fie extrem de dificilă.

Clădirea a fost lovită în timp ce cadeții se aflau înăuntru în timpul orelor.

Forțele armate ale Ucrainei au remis o declarație, confirmând decesele militarilor în atacul asupra institutului militar din Poltava. Se spune că sunt „zeci de morți și sute de răniți”. „Am pierdut ucraineni curajoși, frații și surorile noastre, soldații”, se adaugă în mesaj.

***

Atacul de la Poltava, cu numărul său de morți excepțional de mare, este (așa cum remarca și șeful regional Poltava, Philip Pronin) o „lovitură rusă vicleană și cinică”.

Dar atacul este și o nouă dovadă a nevoii urgente a Ucrainei pentru apărare aeriană. Germania este printre statele care au înțeles asta și continuă livrările de sisteme IRIS-T.

Dar atacul asupra Poltavei se crede că a fost lansat din Crimeea ocupată de ruși, unde Ucraina are deja undă verde pentru a lovi ținte, întrucât Crimeea nu este considerată teritoriu rus de majoritatea comunității internaționale.

Așa că Ucraina solicită occidentalilor permisiuna de a lovi preventiv ținte de pe teritoriul Rusiei cu armele livrate de parteneri. Washingtonul și Berlinul sunt reticente în a fi de acord cu acest lucru, de teamă de unei escaladări și de a provoca o un atasc al Rusiei împotriva unei țări NATO - o precauție despre care mulți spun că este nejustificată.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel