Presa locală vorbește despre două valuri de atacuri cu rachete, care au fost executate cu o pauză de 15 minute între ele. Rezultatele atacurilor vor fi cunoscute ulterior, dar se pare că, potrivit unor informații preliminare, podul a fost distrus.
Podul din Zatoka joacă un rol important în asigurarea logistică a Forțelor Armate ale Ucrainei, în primul rând prin facilitarea livrărilor de arme occidentale. În zona podului sunt organizate depozite intermediare de arme și muniții, de unde acestea sunt trimise ulterior în zonele de luptă.
Judecând după intensitatea loviturilor, se poate aprecia că partea rusă a luat în serios în ultimele zile distrugerea infrastructurii din Regiunea Odesa, după atacul terrorist de pe Podul Crimeea și finalizarea acordului privind transportul cerealelor din porturile ucrainene.
Atacurile de răspuns au fost executate pentru a patra noapte consecutive, iar astăzi au continuat și în timpul zilei. Trebuie remarcat faptul că chiar în această dimineață purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iurii Ignat, a semnalat imposibilitatea apărării antiaeriene de a intercepta rachetele de croazieră Onyks, care au fost folosite ulterior în timpul zilei la Zatoka.
Potrivit lui Ignat, rachetele Onyks zboară prea repede și coboară la o înălțime de numai 10-15 metri la apropierea de țintă, ceea ce reprezintă un mare impediment pentru mijloacele de apărare antiaeriană.
După cum se știe, Flota rusă din Marea Neagră și Forțele Aerocosmice au lansat lovituri de răspuns la atacul terorist împotriva Podului Crimeea pe 18 iulie. În ultimele patru nopți, Forțele Armate ale Federației Ruse au distrus metodic infrastructura portuară din Regiunile Odesa și Nikolaev și au lovit și alte facilități importante din punct de vedere strategic din sudul Ucrainei.
Anterior, toate atacurile aveau loc noaptea, dar astăzi Forțele Armate ale Federației Ruse au schimbat tactica în mod neașteptat. Acest lucru arată că apărarea antiaeriană a Ucrainei din regiune nu mai este o piedică în calea loviturilor rusești. Lansările repetate de rachete au fost executate începând cu ora 11:25 (ora Moscovei).
Comentariul autorului: După cum au informat anterior reprezentanții militari ruși, înaintea atacurilor cu rachete din Regiunea Odesa, nave de luptă și aviația Flotei ruse din Marea Neagră au desfășurat un exercițiu privind interzicerea navigației în partea de nord-vest a acvatoriului Mării Negre.
Potrivit precizărilor Ministerului rus al Apărării, în timpul exercițiului, vedeta purtătoare de rachete Ivanovets a executat lansări reale de rachete antinavă de tip Moskit. Sursele rusești au dezvăluit faptul că, în calitate de țintă, a fost întrebuințată corveta ucraineană Ternopil, capturată în timpul evenimentelor din 2014, când trupele ruse au preluat controlul asupra Peninsulei Crimeea.
Acesta a fost scufundată după ce a fost lovită de o rachetă rusească. Înainte de a fi distrusă, nava ucraineană a fost adusă mai aproape de Odesa, pentru a sublinia gravitatea intențiilor Flotei ruse din Marea Neagră de a bloca porturile ucrainene după încetarea acordului privind cerealele.
Prin aceste măsuri, oficialii de la Moscova au avut în vedere să demonstreze Ucrainei posibilele consecințe ale încercărilor de a intra în apele fostului coridor umanitar creat în cadrul acordului ce a permis exportul cerealelor ucrainene din porturile de la Marea Neagră.
În ceea ce privește podul de la Zatoka, trebuie precizat faptul că, de la începutul invaziei militare a Rusiei în Ucraina, acesta a fost lovit de mai multe ori. Însă, ținând cont de importanța strategică a obiectivului, partea ucraineană l-a refăcut de fiecare dată.
Din datele prezentate de presa rusă rezultă faptul că zona podului din Zatoka a fost lovită în două valuri, care au inclus câte șapte rachete fiecare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News