Ruşii au reuşit să extragă de pe frontul din Ucraina un tanc Leopard 2A6 (Foto/Video): Uzina rusă Uralvagonzavod l-a preluat deja pentru inspecţie

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un tanc de fabricație germană Leopard 2A6, furnizat Ucrainei, a fost capturat de ruşi. Sursa foto: screenshot dintr-un material video publicat de Uralvagonzavod.
Un tanc de fabricație germană Leopard 2A6, furnizat Ucrainei, a fost capturat de ruşi. Sursa foto: screenshot dintr-un material video publicat de Uralvagonzavod.

Cel mai mare producător de tancuri din Rusia, Uralvagonzavod, a anunțat că un tanc de fabricație germană furnizat Ucrainei a fost adus de pe câmpul de luptă în laboratoarele sale de cercetare. În scop propagandistic şi laudativ, mass-media rusă a publicat un material video cu momentul sosirii tancului în incinta uzinei Uralvagonzavod. 

După cum probabil ar trebui să ne aşteptăm, specialiștii şi tehnicienii ruși din domeniul militar vor studia cu atenție designul tancului german Leopard 2, după ce vehiculul capturat a fost livrat la Uralvagonzavod pentru o examinare amănunțită. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al corporației.

Biroul de presă al uzinei ruse Uralvagonzavod a precizat că, tancul german Leopard 2, având nivelul de echipare care corespunde cu versiunea 2A6, a fost capturat ca trofeu într-una dintre zonele intens disputate de pe frontul din Ucraina.

Acest tanc s-ar afla într-o stare tehnică foarte bună, deoarece se pare că a fost abandonat de echipaj ucrainean din cauza unei defecțiuni și nu a fost grav avariat în urma loviturilor pe care le-a încasat.

Nu este clar când a ajuns tancul la uzina Uralvagonzavod, dar materialul video a fost publicat pe 30 septembrie pe contul oficial de Telegram al Uralvagonzavod. Tancul a fost transportat noaptea de un camion cu remorcă. Tancul Leopard a fost acoperit cu o prelată, iar o macara aștepta în incita uzinei ruse pentru a-l descărca.

„Vehiculul inamic este în prezent pe elevatoare. Specialiștii de la concernul „Uralvagonzavod” au început disecția componentelor, sistemelor și unităților „Leopardului”. După efectuarea examinărilor și analizarea rezultatelor, se va efectua o evaluare de specialitate a nivelului tehnico-militar real al sistemelor individuale și al vehiculului capturat în ansamblu, a declarat Uralvagonzavod într-un comunicat de presă.

Până în prezent, 200 de tancuri Leopard 2 au fost livrate Ucrainei din diferite țări, inclusiv Germania, Polonia, Norvegia și Canada. Germania a furnizat 50 de tancuri Leopard 2A6, în timp ce Polonia a livrat 14 unități din același model. Norvegia a furnizat 8 tancuri, iar Canada a trimis 4 tancuri Leopard 2A4. Alte 80 de tancuri din diverse surse, inclusiv Țările de Jos și Spania, sunt așteptate să fie livrate până la sfârșitul anului 2024. 

Conform unor rapoarte recente, aproximativ 30 de tancuri Leopard 2 au fost distruse sau avariate în luptă, iar 15 au fost capturate de forțele ruse. În plus, 10 tancuri au fost recuperate de forțele ucrainene în timpul contraofensivelor. 

Practica în astfel de cazuri arată că tehnicienii ruși se vor concentra asupra analizării diferitelor componente și sisteme-cheie ale tancului, obiectivul principal fiind studierea soluțiilor tehnologice și a inovațiilor utilizate în construcția acestuia.

Inițial, atenția se va concentra asupra blindajului, care include o combinație de materiale compozite și ceramice concepute pentru a oferi o protecție ridicată împotriva armelor antitanc. Studiul acestor materiale poate furniza date valoroase pentru îmbunătățirea tancurilor rusești, în special în contextul nevoii de rezistență împotriva noilor tipuri de arme.

Mai mult ca sigur, inginerii ruși vor examina armamentul și sistemele electronice ale Leopard 2, inclusiv tunul de 120 mm cu țeavă lisă și sistemele automate de reglare a focului. Aceștia vor analiza, de asemenea, sistemele optoelectronice de supraveghere, care joacă un rol-cheie în precizia și eficiența în luptă. 

Informațiile colectate despre senzorii integrați și algoritmii software vor ajuta probabil armata rusă să își îmbunătățească propriile sisteme, ceea ce ar putea duce la o mai bună coordonare a operațiunilor de luptă. Analiza tancului Leopard 2 oferă un avantaj strategic, permițând adaptarea tacticilor și a tehnologiei utilizate pe front. 

Tancul Leopard 2, dezvoltat de compania germană Krauss-Maffei, este unul dintre cele mai de succes tancuri de luptă principale [MBT] din lume. Dimensiunile sale sunt: o lungime de 9,67 metri [ cu tot cu tun], o lățime de 3,75 metri și o înălțime de 3 metri. Greutatea tancului variază între 55 și 65 de tone, în funcție de versiune și configurație.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel