Rușii au relocat bombardierele Tu-22M3 dincolo de Cercul Polar pentru a ieși din raza dronelor ucrainene

Ionel Copcea |
Data publicării:
Bombardier rusesc de tip Tu-22M3
Bombardier rusesc de tip Tu-22M3

Potrivit publicației norvegiene The Barents Observer, în cursul zilei de sâmbătă, 19.08.2023, cel puțin șase bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au fost relocate de la Baza Aeriană Soltsy-2 din Regiunea Novgorod pe aerodromul Olenya din Peninsula Kola.

Astfel, Baza Aeriană Olenya, situată la sud de Murmansk (în apropierea localității Olenegorsk), este considerată din nou o locație sigură pentru bombardierele Aviației cu rază lungă de acțiune din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse dislocate pe aerodromurile lovite de dronele ucrainene.

După cum a informat agenția de presă rusă Interfax, în dimineața zilei de sâmbătă, aerodromul Soltsy-2 a fost atacat de o dronă ucraineană. Ministerul rus al Apărării a confirmat atacul și a anunțat că o aeronavă a fost avariată din cauza unui incendiu produs de căderea dronei.

Corespondenții de război ucraineni au apreciat însă că au fost avariate două bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3.

Baza Aeriană Soltsy-2 este situată la aproximativ 650 de kilometri nord de frontiera ucraineneană. Rusia a întrebuințat în mod frecvent bombardierele Tu-22M3 pentru a lansa atacuri asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean.

Tu-22M3; Foto: Dick Gilbert, Farnborough International Air Show, 1992 / flickr 

Un observator radio HF, care publică pe Twitter sub numele @olga_pp98, monitorizează forțele Aviației Strategice a Federației Ruse. Acesta a apreciat că sâmbătă cel puțin șase avioane Tu-22M3 au părăsit aerodromul Soltsy-2 și s-au îndreptat către Olenya, la nord de Cercul Arctic.

În cadrul Bazei Aeriene înaintate de zona arctică sunt dislocate deja mai multe bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, dar nu se cunoaște exact câte dintre acestea sunt operaționale. La mijlocul iernii din anul 2019, un avion Tu-22M3 a efectuat aici o aterizare forțată, pe o vreme cețoasă. Aeronava s-a rupt în două, a explodat și a ucis trei din cei patru membri ai echipajului.

Baza Aeriană este situată la o oră de mers cu mașina, la sud de Murmansk și la doar aproximativ 150 de kilometri de noua graniță a NATO, cu Finlanda. După ce statul finlandez a aderat la NATO, pe 04 aprilie în acest an, avioanele de cercetare americane au îndeplinit mai multe misiuni în spațiul aerian din nordul țării, cu o vedere clară către Baza Aeriană Olenya din est.

Toamna trecută, Rusia a mutat la Olenya peste 10 bombardiere strategice Tu-160 și Tu-95MS din același motiv, adică după ce dronele ucrainene au lovit aerodromul Engels din Regiunea Saratov. Potrivit Barents Observer, Peninsula Kola joacă acum un rol vital în războiul ilegal neprovocat al Rusiei împotriva țării vecine.

Bombardierele de la Olenya zboară din nou și din nou spre sud pentru a lansa rachete de croazieră în Ucraina. De asemenea, Flota de Nord a dislocat nave de luptă în Marea Neagră, iar mii de soldați din brigăzile arctice din Pechenga și Alakurrti, dislocate la frontierele cu Norvegia și Finlanda, se află pe câmpurile de luptă din estul Ucrainei.

Comentariul autorului: Trebuie precizat faptul că în cadrul Bazei Aeriene Soltsy-2 nu mai funcționează Regimentul 840 Aviație de Bombardament al Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică), așa cum, eronat, a informat sursa. Acesta a fost desființat cu mulți ani în urmă, iar acum aerodromul din Soltsy este practic un aerodrom de rezervă al Regimentului 52 Aviație de Bombardament - Shaykovka (Regiunea Kaluga) aparținând Diviziei 22 Aviație de Bombardament - Engels (Regiunea Saratov). Practic, acesta este ceea ce rușii numesc “comenduire de aviație”, adică un aerodrom menținut în stare operațională, care este întrebuințat la nevoie.

Bineînțeles că, după atacurile dronelor ucrainene asupra facilităților Aviației Strategice, avioanele din cadrul acesteia au fost dispersate și utilizează toate structurile operaționale, inclusiv comenduirile de aviație.

Pe de altă parte, trebuie spus că Tu-22M3 nu este un bombardier strategic. Aviația cu rază lungă de acțiune din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse dispune de două tipuri de bombardiere strategice, respectiv Tu-160 și Tu-95MS. Acestea sunt capabile să întrebuințeze rachete de croazieră cu încărcături nucleare și fac parte din componenta aeriană a Forțelor Nucleare Strategice (Triada Nucleară rusească).

Deși aparțin Aviației Strategice, bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 folosesc numai rachete de croazieră cu încărcături convenționale (Kh-22/32), precum și bombe de aviație. Reprezentanții militari ruși au anunțat că acestea vor fi adaptate pentru întrebuințarea rachetelor hipersonice de tip Kinzhal, dar, deocamdată, acest lucru nu s-a întâmplat. Spre deosebire de avioanele de vânătoare MiG-31K, sub fuzelajul cărora poate fi amplasată o singură rachetă Kinzhal, aeronavele Tu-22M3 ar trebui să poarte patru rachete de acest tip, în punctele de prindere de sub aripi.

Sursa: thebarentsobserver.com.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel