O importanță deosebită a fost acordată platformelor autonome care pot acționa într-o gamă largă de condiții, în mediul aerian, terestru, la suprafața apei sau sub apă.
Dincolo de prezentarea vehiculelor aeriene fără pilot autohtone “Lancet-E” și “Grom-U” sau a vehiculului terestru fără pilot (tanchetei autonome) “Karakal”, la Army-2024 a atras atenția conceptul inovator de stație subacvatică fără operatori „Octavis”.
Stația, dezvoltată de Biroul de Design Rubin, este concepută pentru a asigura funcționarea susținută a vehiculelor subacvatice fără pilot (AUV), reprezentând o inovație care ar putea produce schimbări majore în planificarea și desfășurarea misiunile subacvatice.
Ce știm despre Octavis, stația care ar putea revoluționa misiunile dronelor subacvatice
Stația Octavis, photo source: Defense Market News
Potrivit producătorului, Octavis oferă o gamă de capabilități avansate care promit să sporească eficiența și siguranța misiunilor AUV-urilor. Principala sa funcție este de a servi drept stație de andocare, unde AUV-urile își pot reîncărca bateriile sau pot rămâne în standby până la următoarea lor misiune, fără prezența operatorului uman la bord. Stația oferă, de asemenea, diagnosticare avansată, putând să stabilească starea tehnică a AUV-urilor și să le actualizeze software-ul după cum este necesar.
Dincolo de rolul său de hub de întreținere, Octavis este proiectat să acționeze ca un centru de stocare și transmitere a informațiilor. Datele colectate de AUV-uri pot fi stocate temporar la stație înainte de a fi transmise către un centru de control de la mal sau către alte AUV-uri.
În plus, noile programe de misiune pot fi încărcate în AUV-uri prin intermediul stației, asigurându-se că dronele sunt întotdeauna gata pentru următoarea lor misiune.
Stația poate aduna și analiza date de mediu din regiunea în care este instalată, contribuind cu informații valoroase în cercetarea oceanică și climatică. Designul stației asigură că cel puțin un AUV este întotdeauna pregătit pentru misiune, reducând semnificativ riscurile asociate cu desfășurarea și recuperarea AUV-urilor, în special în condiții meteorologice nefavorabile.
Stația Octavis elimină nava-mamă
Marina rusă, photo source: Kremlin
Prin eliminarea nevoii de prezență constantă a unei nave-mamă, Octavis reduce costurile operaționale și permite o acoperire mai largă a mediilor subacvatice, facilitând activități precum exploatarea pe fundul mării, oceanologia și colectarea de date climatice.
Conceptul Octavis include mai multe opțiuni de design pentru a se potrivi diferitelor nevoi operaționale. Stația poate să fie fixată pe fundul mării, sau să fie ancorată la adâncimi de instalare cuprinse între 500 și 1.000 de metri. În funcție de cerințele specifice misiunii și de condițiile hidrografice, Octavis poate gestiona până la trei AUV-uri simultan.
Stația este alimentată de o baterie Li-Ion, cu energie electrică suplimentară furnizată de module externe de baterie. Producătorul explorează, de asemenea, diverse opțiuni pentru alimentarea cu energie electrică, inclusiv conexiuni la țărm, platforme offshore și chiar dispozitive care valorifică energia oceanului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News