Probabil, spațiul pentru un focos suplimentar a fost eliberat prin reducerea rezervorului de combustibil, ceea ce a afectat cu siguranță bătaia rachetei de crozieră Kh-101. Cu toate acestea, în contextul utilizării rachetei împotriva țintelor de pe teritoriul Ucrainei vecine, acest lucru nu este critic.
Raza de acțiune a rachetei Kh-101 este estimată la 5.500 de kilometri. Ținând cont de faptul că pentru întrebuințarea în operația militară specială nu este nevoie de o bătaie atât de mare, a fost luată decizia de a reduce la jumătate raza de zbor, dublând însă sarcina utilă.
Astfel, focosul rachetei Kh-101 a devenit al doilea cel mai puternic focos al rachetelor folosite în zona operației militare speciale, după cel al rachetei Kh-22.
Comentariul autorului: În ultima perioadă, a fost înregistrată o tendință clară a armatei ruse de a crește puterea de foc a mijloacelor de distrugere aeriană. Acest lucru este valabil nu numai în ceea ce privește rachetele, ci și în privința bombelor de aviație.
După ce au cucerit Avdiivka prin aportul semnificativ al bombelor de aviație nedirijate cu module de planare și corecție de tip FAB-1500, trupele ruse au anunțat recent reluarea producerii în serie a bombelor FAB-3000, cu o putere dublă de distrugere. În același timp, oficialii ruși au în vedere folosirea în conflictul din Ucraina a așa-numitei “bombe a țarului” de tip FAB-9000.
Problema care se pune în cazul utilizării bombelor grele pentru distrugerea fortificațiilor ucrainene este cea a platfomelor purtătoare. Dacă pentru aruncarea bombelor FAB-250, FAB-500 și FAB-1500 sunt folosite bombardiere de front de tip Su-34, pentru bombele mai grele trebuie întrebuințate bombardiere Tu-22M3 (FAB-3000) sau Tu-95MS (FAB-9000).
Ca urmare, instalarea pe acestea a mijloacelor de planare și corecție devine decisivă, pentru ca bombardierele să nu fie nevoite să intre în raza de acțiune a mijloacelor ucrainene de apărare antiaeriană. Dacă în cazul bombei FAB-3000 acest lucru s-a reușit, nu există informații disponibile despre situația bombelor FAB-9000.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News