Rușii au mai luptat împotriva F-16, dar admit că se tem cu adevărat de rachetele americane JASSM: „Imaginați-vă că trei F-uri ar lansa 6 JASSM către Podul Crimeei”

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon sub comanda Ucrainei. Photo: ZSU via Militarnyi
F-16 Fighting Falcon sub comanda Ucrainei. Photo: ZSU via Militarnyi

Forțele Aeriene ucrainene au în dotare acum primele avioane F-16. Deși nimeni nu se așteaptă să fie game changer pe front, F-urile provoacă frisoane rușilor dar doar din perspectiva armamentului pe care l-ar putea integra. Nicidecum ca număr de avioane primite.

La începutul acestei luni Ucraina a primit oficial primele avioane F-16. Numărul lor nu a fost dezvăluit, dar ucrainenii le folosesc deja în misiuni de luptă. Cel mai probabil primul lot e format din 6 până la maximum 10 avioane.

Departe de a schimba soarta războiului.

Dar Ucraina are acorduri ferme că în viitorul apropiat va primi încă 10-20 de avioane, .

În august 2023, Olanda, Belgia și Danemarca au promis că vor transfera Ucrainei un total de 61 de avioane de luptă americane F-16. 

Doar că acestea vor veni în etape, probabil în ani, nu de la o săptămână la alta.

 

Rușii nu se tem de F-16 în sine, pe care îl cunosc. Problema sunt rachetele moderne americane JASSM

 

2. Avion F-16... (f-16-jassm_46280800.png)

Avion F-16 Fighting Falcon american dotat cu rachete de croazieră JASSM. Foto: U.S. Air Force

Deși nu e oficial armamentul de care vor dispune F-urile ucrainene, DefenseRomania a abordat încă de acum câteva zile subiectul când au apărut date potrivit cărora Administrația de la Casa Albă ia în considerare posibilitatea de a transfera rachete de croazieră AGM-158 JASSM cu rază lungă de acțiune în Ucraina, ceea ce va crește semnificativ puterea de luptă a aeronavelor F-16 ucrainene.

Rachetele JASSM pot fi integrate atât pe bombardiere B-1, B-2 sau B-52H, precum și pe F-16 Fighting Falcon sau F/A-18.

Publicația rusă de propagandă pro-Kremlin amintește că Rusia, prin proxy sau direct, a mai luptat împotriva F-16, nu doar în Războiul Rece, dar și recent în Siria. Amintim că în Siria pe lângă americani au acționat intens și turcii cu F-16, rușii luptând de vorțele guvernul dictatorului Bashar al-Assad. Totodată, rușii mai spun că deja sistemele rusești au interceptat cu succes JASSM americane în Siria.

Canalul rus de Telegram „The View of a Man in Stripes” publică o opinie a unui pilot rus, comandant de Su-34, care arată totuși că de fapt rachetele JASSM sunt mult mai periculoase decât avionul F-16 în sine. 

„Dacă americanii vor livra rachete JASSM acest lucru va fi mai grav chiar și decât în cazul livrărilor de Storm Shadow. Un F-16 poate integra două rachete JASSM. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă Ucraina ar primi 100 de astfel de rachete și câteva F-uri ar lansa JASSM către Podul Crimeei. JASSM ar fi un test serios pentru apărarea noastră antiaeriană”, arată pilotul rus.

Totodată, sursa citată îl intervievează pe Alexei Leonkov, expert militar rus, care potrivit tezei trasată de propaganda de la Kremlin spune că cel mai probabil piloți occidentali vor fi cei care vor lupta pe F-16.

El mai adaugă că livrarea către Ucraina de rachete JASSM va crea riscuri în Zaporojie, Herson, Lugansk și Donețk, Crimeea și chiar regiunea capitalei Moscov.

Leskov mai afirmă că în 2018 un bombardier B-1B a lansat rachete JASSM din Iordania în Damasc, Siria, rachete care au fost interceptate de sisteme rusești Buk și Tor. Totodată, rușii se bazează și pe faptul că S-300 și S-400 vor putea contracara rachetele, dacă acestea chiar vor fi livrate Ucrainei.

3. Joint Air-... (agm-158b-2_jassm_69188600.jpg)

Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range [JASSM-ER] este o rachetă ghidată cu precizie, avansată, cu rază lungă de acțiune, dezvoltată de Lockheed Martin

Expertul militar rus conchide precizând că e esențial ca Rusia să „învingă” JASSM de la sol, adică să descopere locațiile F-urilor americane și să lovească avioanele înainte ca ele să lanseze rachetele spre obiectivele militare ale ocupantului.

Versiunea de bază a rachetei poate fi considerată AGM-158A JASSM, care are o rază de acțiune de 370 km și a fost utilizată începând cu anul 2003. De atunci, versiunile ulterioare au avut raza de acțiune îmbunătăţită, inclusiv versiunea AGM-158B JASSM-ER (aflată în producție din 2014), care are o rază de acțiune de 900 km. În același timp, focosul penetrant de 450 kg WDU-42/B a rămas neschimbat.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că racheta JASSM dispune și de un cap de ghidare cu termoviziune care este activat pe secțiunea finală a traiectoriei, ceea ce îi permite să lovească țintele cu o precizie maximă și să ignore orice sistem de război electronic.

CITEȘTE ȘI: Ce tip de rachete cu rază lungă de acțiune, cuprinsă între 300-500 km, așteaptă Ucraina să primescă împreună cu avioanele F-16?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel