Rușii au prins frica dronelor Ucrainei. Testarea noilor nave destinate Flotei Mării Negre a fost mutată din regiune spre o altă mare

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 08.07.2024, citând o sursă din cadrul Complexului militar-industrial, că nava de patrulare Victor cel Mare, Proiect 22160, se va deplasa remorcată pe apele interne de la Zelenodolsk și până în Marea Baltică, pentru desfășurarea testelor de stat.

“În viitorul apropiat, nava de patrulare Victor cel Mare va fi remorcată și trasferată de la Zelenodosk la Sankt Petersburg, pentru finalizare și testare”, a declarat sursa agenției.

Construcția navei a început pe 25 noiembrie 2016 la Șantierul naval din Zelenodolsk, parte a corporației Ak Bars, fiind lansată la apă pe 07 mai 2024. După finisare și efectuarea testelor pe mare, nava urmează să fie introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

În prezent, în compunerea FRMN se află patru nave de patrulare Proiect 22160, care au fost construite la Șantierul naval din Zelenodolsk.

 

Nava rusă Serghei Kotov, din aceeași clasă, a fost deja victima dronelor maritime ale Ucrainei

 

Comentariul autorului: Una dintre navele Proiect 22160 din dotarea FRMN a fost victima atacurilor ucrainene cu drone maritime. Astfel, nava de patrulare Serghei Kotov a fost lovită pe 05.03.2024 de drone MAGURA V5 ale Direcției principale de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Mării Negre și s-a scufundat ulterior.

Aceasta era cea mai nouă din cele patru nave de acest tip livrate de Șantierul naval din Zelenodolsk, fiind introdusă în dotarea FRMN pe 30.07.2022.

În consecință, FRMN mai dispune în prezent de numai trei nave de patrulare Proiect 22160 (Vasili Bykov, Dmitri Rogacev și Pavel Derzhavin).

Trebuie precizat faptul că, navele de patrulare ale FRMN, criticate pentru lacunele înregistrate pe partea de înzestrare, în special în ceea ce privește lipsa mijloacelor de apărare antiaeriană, au fost vizate în mod frecvent de atacurile rachetelor și dronelor maritime ucrainene. În mai multe situații acestea au reușit să evite complet loviturile ori s-au ales cu pagube și avarii minore.

Probabil că decizia de mutare a locului de testare din Marea Neagră în Marea Baltică pentru ultima dintre navele de patrulare Proiect 22160 a ținut cont și de experiența nefastă înregistrată cu nava purtătoare de rachete Askold, care a fost lovită și scufundată de armata ucraineană chiar în timpul testelor de stat, programate înaintea livrării către FRMN.

Șantierul naval din Zelenodolsk construiește pentru FRMN o serie de șase nave de patrulare Proiect 22160. Primele trei nave de acest tip au fost livrate câte una pe an, în perioada 2018-2020. Ultima navă, Nikolai Sipyagin, urmează să fie lansată la apă în 2025.

Toate navele de acest tip sunt furnizate Brigăzii 184 Nave pază raion maritim - Novorossiysk din cadrul Bazei Navale Novorossiysk a FRMN.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel