Potrivit reprezentanților GUR, racheta a parcurs distanța de la locul de lansare din regiunea Astrakhan și până la întreprinderea Yuzhmash din Dnepropetrovsk în aproximativ 15 minute. Racheta a fost echipată cu șase focoase, fiecare dintre ele având șase submuniții. Viteza rachetei pe ultima secțiune a traiectoriei a atins 11 Mach.
După cum susține serviciul de informații ucrainean, complexul de rachete Kedr a fost testat în poligonul Kapustin Yar din regiunea Astrakhan în octombrie 2023 și iunie 2024.
Primele informații despre dezvoltarea complexului de rachete Kedr au apărut în Federația Rusă la începutul anului 2021, când s-a apreciat că va fi nevoie de mult timp pentru a finaliza și testa rachetele de acest tip. S-a presupus atunci că Forțele Armate ale Federației Ruse nu vor putea introduce în înzestrarea trupelor noul complex de rachete
înaintea sfârșitului acestui deceniu.
De partea cealaltă rușii se laudă că au reușit să facă această rachetă de câteva ori mai rapid decât era planificat anterior, fiind adusă în stadiul de exploatare experimentală în anul 2024.
Ofițerii ucraineni de informații militare au stabilit că la producerea rachetei complexului Kedr participă mai multe întreprinderi din Volgograd, Voronej și Moscova.
Rușii au lucrat intens la dezvoltarea rachetei balistice Kedr
Amintim că încă din 2021 subiectul acesta a fost atins și de DefenseRomania. Atunci presa rusă citând surse din cadrul industriei racheto-cosmice, anunța că întreprinderile Complexului Militar Industrial din Rusia au început dezvoltarea unui nou complex strategic de rachete de generație nouă, sub denumirea de Kedr.
,,Este vorba despre modernizarea armamentelor strategice. Aceasta reprezintă una dintre direcțiile de constituire a unui complex de rachete de nouă generație”, scria atunci presa rusă referindu-se la lucrările științifice și de cercetare în cadrul proiectului Kedr.
“Dacă, după o anumită perioadă de timp, acestea se vor transforma în lucrări de proiectare experimentale, atunci va fi posibil să discutăm în mod substanțial despre acest proiect. Deocamdată, este vorba despre o cercetare profundă”, se arăta în 2021. Ulterior racheta a fost testată în 2023 și 2024.
În dotarea Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) se află și rachete balistice intercontinentale de tip Topol, Topol-M și Yars. De asemenea, submarinele nucleare strategice Proiect 955 și 955A, din clasele Borey și Borey-A dispun de rachete balistice intercontinentale Bulava.
În același timp, este în curs de desfășurare reînzestrarea RVSN cu complexe hipersonice de perspectivă cu bazare staționară de tip Avangard.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News