Rușii au inventat „Katiușa cu drone kamikaze” Lancet care le dă speranțe în luptele din Ucraina

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
„Katiușa cu drone kamikaze” Lacet. Foto: OSINTdefender @Twitter
„Katiușa cu drone kamikaze” Lacet. Foto: OSINTdefender @Twitter

Ani de-a rândul, strategii ruși nu au înțeles potențialul utilizării dronelor pe câmpul de luptă. Abia după ce s-au lovit de rezistența armată ucraineană bazată pe folosirea unei game largi de drone - de la cele artizanale, până la Bayraktar TB2 - generalii ruși au realizat cu adevărat valoarea întrebuințării acestora la nivel tactic și nevoia de a recupera decalajul tehnologic de aproape 10 ani  instalat în timp ce Kremlinul privea autosuficient spre rachetele hipersonice.

Prin urmare, a fost grăbită dezvoltarea dronelor kamikaze din clasa Lancet, iar după „super-succesul” acestora din Ucraina, producătorul rus Zala Aero a prezentat recent la postul de televiziune Rossiya 1 noul sistem Produs-53 (Product-53), care se dorește a fi o adevărată “Katiușa cu drone kamikaze de ultimă generație”.

„Este o adevărată senzație și absolut exclusiv un sistem de generație următoare”, susține corespondentul special Alexander Rogatkin precizând că a fost conceput pentru utilizarea în cadrul atacurilor cu roiuri de drone. 

 

„Katiușa cu drone kamikaze” Lancet

 

Principala caracteristică a noului proiect constă în utilizarea unui lansator multiplu de drone. În imaginile făcute publice este prezentat un dispozitiv care include patru drone, iar explicațiile asociate sugerează că un număr nelimitat de astfel de recipiente pot fi utilizate simultan pentru lansarea unui roi de drone de dimensiunea dorită. 

„Există un container de lansare, care, în același timp, este și container de transport. Când sunt lansate, dronele pleacă direct din container, își desfac aripile și se îndreaptă spre țintă. Aceste containere pot fi folosite cu ușurință pentru a construi o combinație pentru foc în salvă”, se explică în materialul video.

 

 

Potrivit proiectantului șef de la Zala Aero Group, Alexander Zakharov, la noua generație de Lancet operatorul va determina doar zona de operare, iar drona își va putea alege singură ținta, cu autonomie deplină. 

„Am efectuat o serie de experimente de luptă. Este la nivel de aplicare complet automată, fără intervenție umană”, susține Zakharov.

Mai mult, producătorul afirmă că operatorul stabilește doar zona de acțiune a dronei și specifică sistemului de luptă vizat pentru a fi lovit, iar drona nu va ataca oameni, ci va căuta doar profile de blindate sau de sisteme de artilerie, având capacitatea de a prioritiza țintele în funcție de importanța acestora (sistemele de apărare antiaeriană și radarele fiind prioritare) și de dimensiunea lor.

 

Noile drone Kamikaze Lancet se doresc a fi compatibile cu conceptul de război centrat pe rețea în care un roi de drone acționează unitar

 

2. -imagine fara descriere- (drona-kamikaze-lancet_82569200.jpg)

Prezentând ideea (una destul de veche în rândul armatelor dezvoltate) din spatele noii drone, Zakharov declară că noul Lancet se dorește compatibil cu conceptul de război centrat pe rețea, în care un roi de drone kamikaze acționează unitar într-o rețea de tip neuronal, iar dacă o dronă din grup descoperă o țintă, fiecare dronă este informată despre aceasta.

În afară de utilizarea sistemului de lansare multiplă de drone cu aripi pliabile (deși și acest concept există de mai mult timp), o notă de originilitate din partea producătorului rus ar mai putea fi considerată prezența într-un roi a dronelor care, deși de același tip, sunt echipate cu tipuri de focoase diferite și angajează țintele adecvate încărcăturii pe care o dețin. 

„Produs-53 este special pentru că poate neutraliza diferite tipuri de amenințări care, împreună, constituie o forță de atac inamică. Dronele pot funcționa ca un roi, iar fiecare dronă din roi poate transporta un tip diferit de focos”, declară un expert militar indian (Vijainder K. Thakur) pentru EurAsian Times, precizând, fără a da alte explicații, că "aparatul nu are analog în lume".

Mai realist, expertul rus în drone și redactor șef al revistei „Unmanned Aviation”, Denis Fedutinov, a declarat pentru RIA Novosti că potențialul de luptă al dronelor kamikaze rusești Lancet va crește odată cu folosirea aripii pliabile și a containerelor de lansare, permițând lansarea simultană a mai multor drone din diverse unghiuri, astfel încât să contribuie la distrugerea sistemelor de apărare antiaeriană ale inamicului.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel