Motiv-3M (9N349) sunt arme extrem de eficiente sunt concepute pentru a lovi din aer grupuri de vehicule blindate, inclusiv tancuri.
Un scurt material video privind folosirea SPBE de tip Motiv-3M a apărut pe Internet. Imaginile arată cât de repede a fost lovită ținta. (Video)
Trebuie menționat faptul că SPBE Motiv-3M sunt incluse, într-o cantitate de cinci unități, într-o serie de proiectile reactive cu ogive casetate din completele de luptă ale lansatoarelor multiple de tip 9K58 Smerch (9M526 în 2004 și 9M55K1 în 1996) și 9K515 Tornado (9M544), cu calibrul de 300 de milimetri.
O salvă de rachete 9M526 mai noi de la patru lansatoare poate distruge o companie de tancuri în zona de concentrare. În ceea ce privește 9M55K1, aceasta este o rachetă 9N142 în care au fost plasate un număr specificat de SPBE de tip 9N349, echipate cu coordonatori în infraroșu, cu bandă dublă, care caută ținta la un unghi de 30 de grade.
Rușii spun că fiecare SPBE de tip Motiv-3M este capabil să străpungă blindaje omogene cu o grosime de 70 de milimetri la acest unghi și de la o înălțime (distanță) de 100 de metri. Acestea sunt excelente pentru a lovi ținte aflate în zone deschise, în stepă sau deșert, dar sunt aproape imposibil de folosit în pădure și foarte dificil în zonele urbane.
SPBE de tip Motiv-3M sunt, de asemenea, incluse într-o serie de arme de aviație. De exemplu, în bomba cu pereți subțiri RBK-500. De asemenea, bomba glisantă RMK-500U Drill ar putea livra elemente de distrugere a țintelor, cu o rază de acțiune de 30 de kilometri.
Elementele de luptă cu auto-țintire vizează amprenta termică a țintelor. În timpul coborârii cu parașuta, la o viteză de 17 metri pe secundă, aripile dreptunghiulare înclinate rotesc radiogoniometrul cu infraroșu de tip 9N349, scanând suprafețele pentru identificarea țintei.
Printre țintele SPBE se numără pozițiile de tranșee și alte amenajări genistice ale armatei ucrainene, diferite tipuri de fortificații sau concentrări de vehicule blindate. Trebuie precizat faptul că suprastructurile improvizate de pe tancuri și mașinile de luptă ale infanteriei nu salvează blindatele de utilizarea unor astfel de muniții. Un impact puternic se manifestă asupra părții superioare a vehiculelor blindate cu un impuls uriaș, capabil să treacă cu ușurință prin toate acele “copertine” folosite de către militari.
Filmările apărute pe Internet au fost preluate și în presa occidentală, unde s-a vorbit despre utilizarea “razelor morții” de către trupele rusești, având în vedere faptul că loviturile cu SPBE au forma unui fulger.
Imediat au apărut o serie de comentarii de genul:
“A fost ca un fulger, care a lovit de mai multe ori aproape în același loc, într-un timp scurt”;
“Au folosit rușii razele morții? Ce a fost asta? Laser de luptă?”;
Surse: topwar.ru, topcor.ru (publicații aliniate propagandei Kremlinului)
Comentariul autorului: Nu este pentru prima dată când trupele rusești folosesc astfel de muniții în luptă. Acestea au fost întrebuințate, de exemplu, în Siria în anul 2015. (Video)
Specialiștii militari ruși apreciază că folosirea muniției cu dispersie reprezintă un răspuns la bombardamentele masive efectuate în ziua anterioară din orașul Avdiivka asupra localității Donețk. Forțele Armate ale Ucrainei au lovit cu ajutorul lansatoarelor americane de tip Himars, care au întrebuințat proiectile reactive conținând muniții cu dispersie. Reprezentanții ruși reclamă faptul că atacurile s-au soldat cu șase morți și 20 de răniți.
Atacurile executate permanent de către militarii ucraineni din Avdiivka asupra zonelor din jurul localității Donețk reprezintă și motivul pentru care trupele ruse insistă să cucerească orașul, în pofida unor pierderi semnificative. Astfel, localitatea Avdiivka, unde partea ucraineană a construit o serie importantă de fortificații începând din anul 2014, a fost înconjurată pe trei laturi. Pentru a închide cercul (în partea de vest) și a bloca în interior militarii uncraineni, trupele ruse atacă simultan, atât din nord, cât și din sud.
Scenariul aflat în derulare la Avdiivka seamănă foarte mult cu cel desfășurat pentru cucerirea localității Bahmut.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News