Rușii au instalat sistemul de comunicații Starlink pe dronele Shahed-136. Primul UAV de acest tip a fost doborât de ucraineni în timpul celui mai recent atac nocturn al trupelor ruse

Ionel Copcea |
Data publicării:
Drona rusă Geran-2 (Shahed), care avea instalat un terminal Starlink, a fost doborâtă deasupra Ucrainei. Septembrie 2024. Sursa foto: Polkovnyk GSh canal Telegram
Drona rusă Geran-2 (Shahed), care avea instalat un terminal Starlink, a fost doborâtă deasupra Ucrainei. Septembrie 2024. Sursa foto: Polkovnyk GSh canal Telegram

Portalul ucrainean de informații online Defense Express a informat că în timpul atacului din noaptea de 25.09.2024, când au fost doborâte 28 din cele 32 de drone folosite de trupele ruse, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus un aparat de zbor fără pilot de tip Shahed-136, care era echipat cu comunicații prin satelit Starlink de la SpaceX.

Potrivit portalului ucrainean, este pentru prima dată când Rusia folosește drone Shahed dotate cu sistemul de comunicații Starlink, dar este puțin probabil să fie și ultima.

Defense Express a menționat că a primit fotografiile corespunzătoare din surse proprii. Acestea arată o antenă prin satelit cu numere de serie pe ea. Acest lucru ar trebui să facă posibilă explorarea canalelor de alimentare ale terminalului Starlink.

Jurnaliștii ucraineni au apreciat că începerea instalării Starlink pe UAV-urile rusești cu rază lungă de acțiune era doar o chestiune de timp. Pentru că înainte de aceasta, inamicul experimentase deja modemuri 4G cu cartele SIM ucrainene.

După ce a primit Starlink, dronele rusești dispun de un canal de feedback foarte larg și puternic, fiind capabile în același timp să transmită informații sau să-și schimbe misiunea de zbor la orice distanță. Adică, Shahed se va transforma, în primul rând într-un instrument de cercetare.

Starlink poate fi necesar inamicului, de exemplu, pentru a transmite informațiile culese cu ajutorul echipamentelor radio despre pozițiile apărării antiaeriane a Ucrainei. Sau, în cazul echipării dronei cu camere de luat vederi, pentru transmiterea de imagini. Și datorită Starlink, Federația Rusă poate folosi Shahed ca armă cu rază extrem de lungă de acțiune, cu posibilitatea de cercetare suplimentară și lovirea chiar și a țintelor în mișcare.

Alegerea platformei Shahed în astfel de scopuri se poate datora capacităților sale în ceea ce privește autonomia de zbor de aproximativ 2.000 de kilometri și a unui volum liber destul de semnificativ în mijloacul fuselajului. Acest lucru poate fi legat, de asemenea, de “creativitatea” specialiștilor ruși din Alabuga, unde sunt asamblate aceste drone.

Deși Starlink nu funcționează sau nu este vândut în Federația Rusă, rușii îl cumpără prin intermediul unor țări terțe. În același timp, SUA încearcă să combată această probelmă, care este departe de a fi rezolvată.

Defense Express apreciază că Washingtonul trebuie să accelereze puțin această chestiune, deoarece Starlink oferă dronei Shahed o rază de control nelimitată. Potrivit portalului ucrainean, având în vedere cooperarea Rusiei nu numai cu alte țări “necinstite”, ci și cu grupări teroriste, aceasta reprezintă deja o amenințare nu numai pentru Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel