Rușii folosesc în Ucraina un nou tip de rachetă balistică: Sistemul Iskander-M folosește rachete cu focos penetrant

Ionel Copcea |
Data publicării:
Sistem Iskander / Foto: ministerul rus al apărării
Sistem Iskander / Foto: ministerul rus al apărării

Publicația rusă Izvestia citează ”surse occidentale” care au semnalat faptul că Forțele Armate ale Federației Ruse au început să întrebuințeze în zona Războiului din Ucraina un nou tip de rachetă pentru complexul (sistemul) operativ-tactic Iskander-M cu focos penetrant. Aceasta permite  distrugerea buncărelor subterane, a clădirilor masive din beton și a posturilor de comandă inamice.

Observatorii occidentali și reprezentanții Forțelor Armate ale Ucrainei au declarat zilele trecute că Forțele Armate ruse au început să folosească rachete balistice de tip 9M723F3 pentru complexul 9K720 Iskander-M. Oficialii ucraineni au arătat fragmente de focos într-o carcasă de oțel, asemănătoare unui obuz de artilerie de calibru mare. Informațiile despre utilizarea unor astfel de focoase au fost confirmate de surse ale cotidianului rus Izvestia.

Un focos similar a fost prezentat de către reprezentanții Forțelor Armate ale Ucrainei în urmă cu mai bine de un an. Această poveste a fost mediatizată pe scară largă la acea vreme în mass-media ucraineană și pe canalele de Telegram, mai scrie Izvestia. Este vorba despre apariția focosului complexului aerian Kinjal, care nu părea să fie similar cu un proiectil hipersonic și nu a fost luat în serios.

Cert este că, în cea mai mare parte, focosul este situat în interiorul rachetei și poate diferi serios în contururile și forma sa geometrică de corp. Prin urmare, chiar proiectilul care a fost arătat atunci la Kiev poate fi într-adevăr un focos penetrant al rachetei hipersonice Kinjal.

 

Ce pagube poate face o rachetă balistică cu focos penetrant?

Rachetă Iskander rusească / MoD Rusia

Un astfel de focos este situat în interiorul unei carcase aerodinamice și în momentul căderii continuă să se deplaseze prin inerție în adâncimea structurii lovite sau a solului. La o viteză de aproximativ 950-1150 m/s, un astfel de focos poate ajunge la zeci de metri adâncime în sol moale. Când lovește clădirea, poate sparge plăcile de beton și poate exploda în interiorul camerei protejate.

Rachetele balistice moderne ale complexelor Iskander-M și Kinjal ar avea o precizie ridicată de lovire a țintelor - dimensiunea ratării poate fi de la 1-2 la 8-10 metri și, cu o astfel de precizie, devine posibilă efectuarea unei lovituri de înaltă precizie, de exemplu, asupra unui post de comandă subteran inamic sau asupra unui buncăr protejat în care este desfășurată o instalație de infrastructură militară.

Astfel de lovituri sunt deosebit de sensibile și eficiente atunci când echipajele complexelor de rachete interacționează cu mijloacele de cercetare în timp real. 

Acest lucru se întâmplă în cadrul sistemelor de cercetare și atac, în care structurile de cercetare transmit direct informațiile către vehiculele de comandă și de stat major ale divizioanelor de rachete, unde sunt pregătite informații despre ținte și se elaborează sarcini de zbor pentru rachete.

Tehnologiile moderne fac posibilă reducerea la câteva minute a timpului de la detectarea, de exemplu, a unui lansator HIMARS până la lovirea acestuia. Și aici rachetele balistice au un avantaj incontestabil - viteza mare de zbor. Chiar dacă inamicul detectează lansarea unei rachete cu ajutorul mijloacelor spațiale sau aeriene, el nu va avea timp să-și retragă echipamentul sau formația militară de sub lovitură, mai susține publicația rusă.

 

Ucraina poate doborî rachete balistice, dar nu are suficiente sisteme Patriot

Sistem Patriot, Ministerul slovac al apărării / Kinzhal, Russian Federation MoD

Din punct de vedere tehnic, este posibilă doborârea unei rachete balistice moderne, dar acest lucru este extrem de dificil și necesită sisteme antiaeriene cu capabilități antirachetă, care sunt foarte puține în lume.

Cert este că rachetele complexelor Iskander-M și Kinjal sunt aerobalistice și pot manevra în faza atmosferică de zbor. Și, prin urmare, chiar și Forțele Armate ale Ucrainei recunosc că dacă pentru rachetele de croazieră probabilitatea interceptării lor este de aproximativ 50%, atunci pentru rachetele balistice rusești moderne este de doar 4%. 

În același timp, probabilitatea de a lovi rachete supersonice de tip Kh-22 este și mai mică - aproximativ 0,55%. Și apoi Forțele Armate ale Ucrainei notează că, pentru a atinge astfel de indicatori, este necesar un consum important de muniție a sistemelor antiaeriene de tip Patriot, adică mai multe antirachete sunt de obicei lansate pe o singură țintă.

Rata scăzută de interceptare se datorează și numărului redus de sisteme antiaeriene foarte performante, raportat la teritoriul Ucrainei. Astfel, deși sistemele Patriot au demonstrat capacitatea de a intercepta rachete Kinjal, Ucraina dispune de un număr limitat de astfel de sisteme.

O Rachetă hipersonică Kh-47M2 Kinzhal ALBM transportată de un avion Mikoyan MiG-31K. Sursa foto: Kremlin.ru.

Trebuie precizat faptul că numai sistemul Patriot a demonstrat că poate să doboare rachete balistice de acest tip.

Forțele Armate ale Federației Ruse variază utilizarea rachetelor de diferite clase în timpul operațiunilor de atac. Și aici, capacitățile sistemului modular de rachete Iskander-M sunt pe deplin manifestate - complexul poate folosi nu numai rachete balistice 9M723, ci și rachete de croazieră 9M728.

Rachetele de croazieră sunt folosite împotriva obiectivelor care nu sunt protejate de un sistem puternic de apărare antiaeriană, iar rachetele balistice sunt opusul acestora. Iar balistica este necesară în special pentru a distruge sistemele de apărare antiaeriană inamice.

Focosul tradițional exploziv cu fragmentație al Iskander-M care cântărește 480 kg este eficient în distrugerea sistemelor de apărare antiaeriană în poziții protejate, deoarece permite distrugerea lansatorului sau radarul, care se află sub protecția caponierelor. Dar focosul cu 54 de submuniții este foarte eficient atunci când se lucrează pe ținte în teren deschis. Suprafața acoperită de un astfel de focos este comparabilă cu suprafața unui stadion. Munițiile cu dispersie sunt eficiente, de exemplu, împotriva sistemelor de apărare antiaeriană de tip Patriot desfășurate în teren.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel